Mainos

Systembolagetin lahjusvyyhti syö monopolin suosiota

Ruotsalaisista 16 prosenttia on muuttanut käsitystään Systembolagetista sen jälkeen, kun tieto lahjusjupakasta vuosi julkisuuteen. Kyselyn mukaan lähes puolet haluaisi luopua monopolista.

Ruotsin valtiollisen alkoholimonopolin Systembolagetin lahjusepäselvyyksiin liittyvät tiedot ovat jo vähentäneet kansan luottamusta monopoliin. Asia ilmenee iltapäivälehti Aftonbladetin teettämästä tutkimuksesta.

Sifo-tutkimuslaitoksen Aftonbladetille tekemän kyselyn mukaan 16 prosenttia ruotsalaisista on muuttanut näkemystään monopolista sen jälkeen, kun lahjusjupakasta on tullut tietoja julkisuuteen. Lähes kaikilla heistä kuva monopolista oli muuttunut kielteisemmäksi. Kyselyn mukaan alle puolet ruotsalaisista haluaa säilyttää monopolin alkoholin vähittäismyynnissä ja lähes yhtä moni haluaisi luopua monopolista.

Sifo haastatteli puhelimitse eilen illalla yli tuhat 18 vuotta täyttänyttä ruotsalaista eri puolilta maata.

Vyyhti levisi pääkonttoriinkin

Jupakassa on kyse siitä, että Systembolagetin ostoihin vaikuttaneiden henkilöiden, lähinnä myymäläpäälliköiden, epäillään ottaneen tavarantoimittajilta vastaan lahjuksia palkkioksi tiettyjen tuotteiden menekin edistämisestä. Monopoliyhtiönä Systembolagetin tulisi kohdella kaikkien tavarantoimittajien tuotteita tasapuolisesti.

Eilen jupakka levisi yhtiön johtoportaaseen asti. Toimitusjohtaja Anitra Steen päätti myöhään eilisiltana siirtää tutkinnan ajaksi syrjään kolme yhtiön pääkonttorilla työskentelevää henkilöä. Yhtiön mukaan syynä olivat kielletyt suhteet tavarantoimittajiin. Yksi näistä kolmesta istuu Systembolagetin hallituksessa, lehtitietojen mukaan henkilöstön edustajana. Aftonbladet kertoi tänään, että hän oli osallistunut muun muassa vodkanvalmistajan järjestämälle moottorikelkkasafarille Rovaniemellä vuonna 1995. Mm. Finlandia-vodkaa valmisti Suomessa tuolloin nykyisen Altian edeltäjä Alko-yhtiöt. Alko-yhtiöillä ei kuitenkaan ollut yhteyksiä Ruotsin vähittäismyyntimonopoliin Systembolagetiin, vaan Finlandia-vodkan vientiä ulkomaille hoidettiin yksityisten tukkumyyjien kautta, Altiasta todettiin tänään.

Selvitys valiokunnalle

Systembolagetin hallituksen puheenjohtaja Olof Johansson ilmoittaa antaneensa valtiopäivien elinkeinovaliokunnalle uuden selvityksen yhtiön ja lahjusrikoksista epäiltyjen työntekijöiden välisistä neuvotteluista.

Julkisuudessa on väitetty, että Systembolaget olisi antanut joillekin työntekijöilleen mahdollisuuden välttää rikosilmoitus irtisanoutumalla. Johanssonin lausunnon mukaan Systembolaget ei kuitenkaan ole salannut poliisilta mitään tai neuvotellut rikosilmoitusten tekemättä jättämisestä. Johanssonin mukaan yhtiö on ilmoittanut poliisille kaikki seitsemän myymäläpäällikköä, joita sillä on perusteita epäillä lahjusrikoksista. Lisäksi yhtiö on tehnyt rikosilmoituksen kolmesta tavarantoimittajasta.

Johansson ja Ruotsin elinkeinoministeri Leif Pagrotsky olivat valtiopäivien elinkeinovaliokunnan kuultavina eilen. Osa valiokunnan jäsenistä oli saamiinsa selvityksiin tyytyväisiä, mutta muutaman mielestä yhtiön toimia tutkimaan tulisi asettaa ulkopuolinen selvitysryhmä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.