Mainos

Systeemin joustamattomuus vaikeuttaa varusmiesten elämää

Varusmiesliitto kritisoi suomalaista koulutusjärjestelmää ja armeijaa joustamattomuudesta varusmiesten opiskelujen suhteen. MTV3:n Huomenta Suomessa vieraillut varusmiesliiton puheenjohtaja Jussi Mäkinen ihmettelee miten voi olla mahdollista, että varusmiespalvelu on ollut osa yhteiskuntaa jo vuosikymmeniä, mutta systeemi ei vieläkään jousta varusmiesten hyväksi.

Varusmiesliitto esittääkin pääsykoevapaita ja tehokkaampaa työelämäohjausta.

- Kaikissa oppilaitoksissa on keväällä haut, ja vain harvoissa on syksyllä täydennyshaut. Ja vaikka olisi saanutkin opiskelupaikan jo ennen varusmiespalvelua, niin on vaikea aloittaa opintoja tammikuussa - syksystä puhumattakaan, sanoo Mäkinen.

Hänen mukaansa armeija ei myöskään tue varusmiehiä tarpeeksi koulutuksen suunnittelussa.

- Monet varusmiehet eivät uskalla pyytää vapaata keskellä päivää mennäkseen suunnittelemaan tulevia opintojaan armeijassa työskentelevän sosiaalikuraattorin kanssa. Varusmiehillä olisi vapaata aikaa nimenomaan iltaisin, mutta silloin myös sosiaalikuraattori on vapaalla, ihmettelee Mäkinen.

Varusmiesliitto sanoo useiden kotiutuvien varusmiesten jäävän ilman työ- tai opiskelupaikkaa nimenomaan joustamattomien hakukäytäntöjen takia.

Tänään kotiutuu noin 1 600 varusmiestä. Nuorisotyöttömyys ollut korkea pitkään. Koko maassa oli syksyn alkaessa 33 700 alle 25-vuotiasta työtöntä.

Katso varusmiesliiton puheenjohtajan haastattelu: (Huomenta Suomi 7.10.2010)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.