Mainos

Syrjäytyneet nuoret kuntien vastuulle lailla

Ensi vuoden alusta voimaan astuva nuorisolaki siirtää syrjäytyneet nuoret kuntien vastuulle. Näitä niin sanottuja kadonneita nuoria, jotka ovat kaiken viranomaistiedon ulkopuolella, on jo arviolta 35 000. Lisäksi työttömiä nuoria on saman verran.

Kunnissa ihmetellään nyt, millä keinoin koulusta ja työttömyyskortistoista pudonneet nuoret saadaan kiinni ja mihin heidät sijoitetaan.

- Kyllähän se kuulostaa aikamoiselta työrupeamalta. Kun vielä laskee sitä työmäärää, jota jo tähän mennessä on tehty näiden nuorten löytämiseksi, ja nyt työmäärä tulee vielä kasvamaan entisestään, sanoo Kokkolan kaupungin etsivä-nuorisotyöntekijä Anu Suoninen.

Viime vuonna Etsivä-nuorisotyön kautta saatiin haaviin runsas kolme tuhatta eli noin kymmenen prosenttia kadonneista nuorista.

Suomessa on kaikkiaan noin 70 000 nuorta, jotka ovat työelämän ja koulutuksen ulkopuolella. Noin puolet heistä on kaikkien rekistereiden ulottumattomissa.

Jos kunnissa löydetäänkin kaikki kelkasta pudonneet nuoret, ongelmaksi jää, mihin heidät sijoitetaan.

- Kun ottaa huomioon tämän päivän työllisyystilanteen, niin ei kyllä välttämättä ole kovin helppoa löytää nuorille harjoittelupaikkoja. Tällöin työpajojen merkitys kasvaa, ja olisikin tärkeää, että pajoillekin lisättäisiin paikkoja, pohtii etsivä-nuorisotyöntekijä Anu Suoninen.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.