Syövän saanut WTC-pelastaja: Miksi meidät hylättiin?

New Yorkin terrori-iskujen pelastustöistä selvinneet palomiehet taistelevat nyt terveydestään ja oikeudestaan saada hoitoa. Jätteen, tuhkan ja savun keskellä työskennelleiden viranomaisten korvausvaatimuksista on ennakoitu vuosipäivän alla kovaa ja kiusallista kiistaa.

Viime viikolla Lancet-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että kaksoistorneilla pelastustöissä olleilla palomiehillä oli 19 prosenttia korkeampi syöpäriski kuin muilla kollegoillaan. Monille palomiehille ja heidän omaisilleen tutkimustulos ei tullut yllätyksenä, mutta nyt asiasta olisi tieteellistä näyttöä.

Pelastustyöntekijöiden etuja ajavan järjestön mukaan 345 palomiestä ja 45 poliisia on kuollut syöpään kymmenen vuoden aikana. Määrä on jo ylittänyt terrori-iskuissa kuolleiden viranomaisten määrän, 343 palomiestä ja 23 poliisia.

– Miten on mahdollista, että ensin meitä ylistetään ja sitten jätetään täysin oman onnensa nojaan, kysyy pelastustöissä ollut Jeff Stroehlein AFP-uutistoimiston haastattelussa.

Stroehlein on nyt 47-vuotias eläkeläinen, joka yrittää selviytyä aivosyövästä.

Ei korvauksia valtiolta

Toistaiseksi syöpää ei ole huomioitu WTC-iskuista kehittyneenä terveysongelmana, jonka hoitoon saisi korvauksia valtiolta. Osalla työntekijöistä ei ole minkäänlaisia vakuutuksia. Heille hoidon hinta voi olla kymmeniä tuhansia dollareita.

Muissa tutkimuksissa on todettu pelastustyöntekijöiden kärsineen myös henkisistä oireista. Esimerkiksi 28 prosentilla on ollut masennusta ja 32 prosentilla posttraumaattista stressiä.

Kaikkiaan pelastustöihin osallistui syyskuun 11. päivänä noin 50 000 ihmistä.

(MTV3 - AFP)

Lue myös:

    Uusimmat