Mainos

Syövän hoito Suomessa muita Pohjoismaita edullisempaa

Syövän hoito on Suomessa väkimäärään suhteutettuna hieman halvempaa kuin muissa Pohjoismaissa, ilmenee Pohjoismaiden Syöpäunionin teettämästä tutkimuksesta. Myös syöpien seulonta on Suomessa muita Pohjoismaita edullisempaa. Kalleinta on rintasyövän hoito, seuraavaksi tulevat suolistosyövät ja eturauhasen syöpä.

Suomen syöpäyhdistyksen pääsihteerin Harri Vertion mukaan Suomessa käytettävän paremman seulontakaavion ansiosta tulokset ovat vähintään yhtä hyviä kuin muissa Pohjoismaissa.

– Syövän halvempi hoito johtuu siitä, että seulontaohjelmat ovat meillä erilaisia kuin muissa pohjoismaissa. Esimerkiksi kohdunkaulansyöpä seulotaan viiden vuoden välein, kun muissa pohjoismaissa näyttäisi olevan tiuhempi seulontatahti. Rintasyövän osalta ero on ehkä siinä, että muissa pohjoismaissa seulotaan useampia ikäryhmiä kuin Suomessa, Vertio sanoo.

Tulonmenetyksiä korvataan vähemmän kuin muualla

Toisaalta Suomessa korvataan taudin aiheuttamia tulonmenetyksiä potilaille muita maita vähemmän.

– Korvaukset tarkoittavat tässä tutkimuksessa sairauslomista aiheutuvia tulonmenetysten korvauksia ja työkyvyttömyyseläkkeitä. Taso näyttää olevan selvästi matalampi kuin muualla Pohjoismaissa, mutta esimerkiksi työnantajan maksamat korvaukset eivät tässä tutkimuksessa tule esille.

Suomessa sairauden aiheuttama tulonmenetys kuitataan sairauslomakorvauksella. Sairauslomakorvauksen maksavat puoliksi KELA ja puoliksi sairastuneen työnantaja.

Pohjoismaissa käytettiin neljä vuotta sitten 4,1 prosenttia terveydenhuollon varoista syöpien hoitoon.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.