Mainos

Syövän alueelliset vaihtelut yllättävän jyrkät

Syövän alueelliset vaihtelut ovat yllättävän jyrkkiä Pohjois-Euroopassa. Jopa Suomen sisällä on suuria eroja. Selittämätön on esim. runsas kilpirauhassyövän esiintyvyys Oulun ympäristössä. Myös elämäntapojen merkitys tulee selvästi esille uudessa syöpäkartastossa. Kartastoon on kerätty syöpätilastot 12 valtiosta Pohjoismaista, Baltiasta ja Venäjältä.

Elämäntapojen merkitys syövän synnyssä korostuu uudessa syöpäkartastossa.

-Elämäntavat jos mitkä sanelevat syöpäluvut. Geenit ja ympäristö ovat aika pieni tekijä, dosentti Eero Pukkila Suomen Syöpärekisteristä sanoo

Tupakka , viina ja puutteellinen ravinto sairastuttavat ihmisiä köyhemmillä alueilla. Syöpäkartta kertoo sen, että Venäjällä mahasyöpää on lähes kymmenen kertaa enemmän kuin Etelä-Ruotsissa, missä syödään paljon kasviksia. Suomi on tässäkin asiassa idän ja lännen välissä.

Pohjoismaissa, joissa on korkea elintaso, on paljon rinta-, eturauhas- ja suolistosyöpää sekä ihomelanoomaa.

Eturauhassyöpä on miesten ylivoimaisesti yleisin syöpä Pohjoismaissa. Mutta harvinainen Kuolan niemimaalla ja Valko-Venäjällä.

-Miesten keuhkosyövässä vaihtelu on ehkä hurjin. Itä-Karjalan korkeat arvot ovat kymmenkertaiset siihen verrattuna mitkä ne ovat jossakin Ruotsin takametsissä, jossa tupakoidaan vähän, Pukkila jatkaa.

Naisten yleisin syöpä Pohjoismaissa on rintasyöpä. Erot eri alueiden välillä ovat kuitenkin suuret.

-Jopa Suomen sisällä näkyy eroja. Suur-Helsingissä on paljon enemmän syöpää kuin jossakin Kainuun takametsissä. Aika iso ero Suomen sisälläkin, kaksinkertainen vaihtelu, sanoo Eero Pukkila.

Hyvin selittämätön on myös runsas kilpirauhassyövän suuri esiintyminen Oulun ympäristössä. Sitä on nykytiedon mukaan vaikea selittää. Syöpätilastoja on kerätty alueelta, jossa asuu runsaat 200 miljoonaa ihmistä. Syöpiä todetaan 570 000 ja niihin kuolee 380 000 ihmistä vuosittain.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 29.10.2001)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.