Mainos

Syöpätutit yhä kaupan - EU empii

Karsinogeenejä sisältävien muovipehmittimien käyttö mm. lasten leluissa ja tuteissa aiheuttaa hämmästelyä EU-komission päätöksenteossa.

Vaikka EU:n tieteellinen komitea on todennut, että näyttö lelujen terveysriskeistä on kiistaton, ei komissio ole kyennyt tekemään päätöstä, jolla se kieltää pehmikkeiden käytön leluteollisuudessa. Kielto poistaisi myös syöpää aiheuttavat tutit kauppojen hyllyiltä.

Voimakkaimmin komission empimistä on julkisuudessa kummastellut Euroopan kuluttajien liitto (BEUC). Liitossa ei voida käsittää sitä, kuinka komissio voi olla niin välinpitämätön tässä asiassa, vaikka nykyisin käytettävät pehmittimet on tieteellisesti todistettu epäterveellisiksi.

Myös elintarvikemuoveissa

Paitsi leluista myös eräistä elintarviketeollisuuden käyttämistä muoveista ajautuu karsinogeeneja ihmiseen. Europarlamentaarikko Astrid Thors (r.) on tehnyt yhdessä puolueryhmänsä (ELDR) puheenjohtajan Gijs de Vriesin kanssa EU:n kuluttajapolitiikasta vastaavalle komissaarille Emma Boninolle kyselyn, jossa tiedustellaan mihin toimenpiteisiin komissio aikoo ryhtyä terveydelle vaarallisten pehmittimien suhteen.

Vastauksessaan toukokuun lopulla Bonino toteaa, että pehmittimien riskit tiedetään ja tunnetaan leluissa. Hän lupaa komission ryhtyvän asiassa ripeisiin toimenpiteisiin.

-Elintarvikemuoveista on tieteellisesti todistettu, että varsinkin jos muovi on kääritty rasvaisen elintarvikkeen ympärille, siitä imeytyy elintarvikkeeseen karsinogeenejä. On todella ihmeellistä, jos EU ensin julistaa varovaisuusperiaatteen elintarvikelainsäädännössä, mutta pakkaustuotteissa tarvitaan jo erittäin pitävä tieteellinen näyttö, Thors miettii.

Hän arvelee päätöksenteon olevan vaikeata, koska se tuottaisi pehmitinkemikaaleja käyttävälle teollisuudelle valtavia lisäkustannuksia. Sellaisiakin pehmittimiä on, jotka eivät sisällä karsinogeenejä.
-Niiden käyttö on vain monta kertaa kalliimpaa kuin nykyisten, Thors muistuttaa.

Syöpäriski todistettu eläinkokeilla

Komissiolta odotettiin jo menneellä viikolla päätöstä. EU:n arveltiin kieltävän tutkimusten mukaan mm. syöpää aiheuttavien, etenkin suuhun pantavat lelujen sekä tuttien teko ja myynti, jos niissä on käytetty vaaralliseksi todettua pehmitintä. Kieltoa ei kuitenkaan tullut, vaikka suurin osa komissaareista oli alkuviikosta sitä mieltä, että epäkohta on korjattava pikaisesti.

Pehmittimet ovat kemikaaleja, jotka antavat muoville lisää pehmeyttä ja elastisuutta. Karsinogeenisiä pehmittimiä käytetään runsaasti leluissa ja elintarvikemuoveissa. Tutkimusten mukaan tällaiset lelut ovat myrkyllisiä ja niiden imeminen voi aiheuttaa syöpää.

Eläimillä tehdyissä kokeissa on kiistatta pystytty näyttämään toteen, että nykyisin käytettävistä pehmittimistä eräät ovat karsinogeeneina terveysriski. Ne vaikuttavat elimistön hormonaaliseen toimintaan. Komissio perustelee päätöksenteon hitautta sillä, ettei ole vedenpitävästi voitu osoittaa, mikä kuudesta käytössä olevasta pehmittimestä on sellainen, jonka ihmiskeho omii.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.