Mainos

Syöpäpotilaiden kivunhoito korvataan

Syöpäpotilaiden kipulääkkeiden korvattavuudesta on päästy sopuun. Julkinen painostus alkoi joulukuussa, kun lääketehtaat vetivät suosittuja kipulääkkeitä pois korvausjärjestelmästä hintariitojen vuoksi. Nyt monet tehokkaat kivunhoitolääkkeet pääsevät takaisin Kelan korvausten piiriin.

Lukuisat syöpäpotilaat ja heidän omaisensa kauhistuivat joulukuussa tietoja, joiden mukaan tehokkaiksi tiedetyt kipulääkkeet uhkasivat poistua Kela-korvausten piiristä. Jo viisi vuotta leukemiaa sairastaneella Arvi Ohvolla on yksiselitteinen näkemys kipulääkkeistä.

- Kyllä minusta se olisi hyvä, että ne korvattaisiin kokonaan, että jokainen, joka tarvitsee kivunlievitystä, niin saisi sitä hoitoa, hän painottaa.

Hoitopuolella tiedetään, että pelkkä sairauden toteaminen ja kipulääkityksen aloittaminen rasittavat potilasta.

- Aina tällainen, kun joudutaan lähteä antamaan kipulääkkeitä, se on henkilökohtainen katastrofi, osastonhoitaja Seppo Filppula Keski-Pohjanmaan keskussairaalasta kertoo.

Tilannetta ei helpota, jos tiedetään kotihoidossa käytettävien kipulääkkeiden maksavan jopa tuhat euroa kuukaudessa. Asiasta noussut häly saikin lääketeollisuuden ja lääkkeiden korvaamista käsittelevän hintalautakunnan istumaan saman pöydän ääreen.

Korvausratkaisu säästää yhteiskunnan varoja

Nyt Kelan korvattavien listalle ovat palaamassa tutut ja tehokkaat kipulääkkeet, lisäksi vireillä on kaksi korvaushakemusta suoneen annosteltavalle morfiiniliuokselle.

Sairaaloissa uskotaan, että ratkaisut lopulta säästävät yhteiskunnan varoja.

- Kyllähän siinä yhteiskunnan varoja säästyy, koska potilas pystyy olemaan kauemmin kotona, Filppula painottaa.

Potilaille lääkkeiden korvattavuus on tärkeä tieto.

- Tottakai se on aina turvallisempi, jos tietää, että saa loppuun asti hoitoa, Ohvo sanoo.

Syöpäjärjestöt toivovat, että jatkossa kipulääkkeet pysyisivät automaattisesti korvattavien lääkkeiden listalla, eikä äkillisiä paniikkitilanteita synnytettäisi turhaan.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 28.01.2006)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.