Mainos

Syöpäpotilaiden kipulääkitys usein riittämätöntä

Vahvoja kipulääkkeitä käytetään Suomessa vähiten Euroopan maista, sillä vain joka kymmenes suomalaispotilas saa vahvoja kipulääkkeitä. Joka kolmannen syöpäpotilaan kivunhoito on riittämätöntä.

Vain osa syöpäpotilaista saa riittävää kivunhoitoa. Tänään julkaistun laajan tutkimuksen mukaan noin puolella suomalaisista syöpäpotilaista on voimakkaita kipuja. Kuitenkin joka kolmannen syöpäpotilaan kivunhoito on riittämätöntä.

- Suomi on yksi huonoimmista syöpäkivun hoitajista Euroopassa. Tilanne ei ole parantunut 1990-luvulta, sanoo kivunhoitoon perehtynyt erikoislääkäri Eero Vuorinen. Hän työskentelee Kotkan keskussairaalaan kipuklinikalla.

Syöpäkipu on usein voimakasta kipua, joka toistuu tiheästi. Osalla potilaista kipu on sietämättömän kovaa. Kuitenkin vahvoja kipulääkkeitä eli opioideja käytetään Suomessa vähiten Euroopassa.

European Pain in Cancer-tutkimuksen (EPC) mukaan neljä viidestä suomalaispotilaasta sanoi, ettei lääkkeiden teho aina riitä. Vain joka kymmenes suomalaispotilas sai vahvoja kipulääkkeitä.

Jo 200 000 suomalaista sairastanut syövän

Kukaan ei tarkkaan tiedä, miksi syöpäkipua ei hoideta kunnolla. Syiksi on esitetty muun muassa lääkeriippuvuuden pelkoa ja lääkäreiden omia kuolemanpelkoja, joita joutuu kohtaamaan syöpäpotilaan kanssa.

"Lääkäri ei ymmärrä kipujani"

Euroopan tasolla 46 prosenttia kipupotilaista sai voimakkaita kipulääkkeitä. Eniten niitä saivat italialaiset, irlantilaiset ja sveitsiläiset syöpäpotilaat. Italiassa vain joka kymmenes potilas arveli, ettei lääkäri ymmärrä potilaan kipuja. Suomessa potilaista näin arvioi joka kolmas.

Jos potilaan kipua ei hoideta, hän ei pysty nukkumaan kunnolla ja on vaarassa masentua ja ahdistua. Kova kipu laskee myös vastustuskykyä. Jos kivunhoito on kunnossa, myös muu hoito sujuu paremmin, puhumattakaan potilaan elämänlaadusta.

EPC-tutkimuksessa kolmannes suomalaispotilaista sanoi, että antaisi koko omaisuutensa pois, jos pääsisi kivusta. Osa ajatteli jopa niin, että haluaisi kuolla kivun takia. Suurin osa kertoi, että perhe- ja sosiaalinen elämä kärsivät kivusta.

Hoitamaton kipu tulee kalliiksi

Vuorisen mukaan syöpäpotilaan kivunhoito on järjestetty melko sattumanvaraisesti eri puolella Suomea. Vuorinen painottaa, että hoitamaton kipu tulee kalliiksi ja kuormittaa ensiapupoliklinikkoja ja osastoja, koska ihmiset joutuvat hakemaan apua sietämättömiin kipuihinsa.

- Syöpäkivuista 80 prosenttia voidaan hoitaa yksinkertaisella suun kautta otettavalla lääkkeellä, Vuorinen sanoo.

Syöpäkipua on monenlaista, joten kysymättä ja tutkimatta potilasta kivun laatua ei saada selville. Noin 40 prosenttia syöpäkivusta on hermovauriokipua, joka selviää koskettamalla potilasta.

Euroopan palliatiivisen yhdistyksen tilaamassa tutkimuksessa oli mukana lähes 5000 syöpäpotilasta 12:sta Euroopan maasta. Suomalaispotilaita oli mukana 383.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.