Syöpäpotilaat ideoivat startupeille toipumista helpottavia työkaluja

Yhdeksän suomalaista startup-yritystä on jalostanut syöpäpotilaiden ideoita muun muassa vaatteiksi ja käytännön sovelluksiksi. Kolmea parasta innovaatiota lähdetään viemään eteenpäin muun muassa HYKS Syöpäkeskuksen kanssa.

Uudenlaisten työkalujen uskotaan tuovan helpotusta syöpäpotilaiden arkeen ja hoitokokemuksiin.

Potilaiden hyvinvointiin sairaalajakson jälkeen on alettu kiinnittää enemmän huomiota, koska yhä useampi syöpään sairastunut selviää taudista elossa.

Älypuhelinsovellus ja virtuaalitodellisuutta

Parhaimmistoon valikoitunut Huoleti-sovellus toimii kuten Tinder, mutta tarjoaa vertaistukea syöpää sairastaneille ja heidän läheisilleen. Huoleti-sovellus syntyi, kun Carita Savin ja Maria Lipsonen kehittelivät ideaa yhdessä Syöpäsiskojen kanssa.

Sovelluksen ansiosta voi esimerkiksi löytää samanikäisen sairastuneen kodin läheltä. Sen kautta voi myös pyytää apua arkisiin askareisiin.

– Siitä saa uskoa ja toivoa, kun kuulee toipumistarinoita, kuvailee konseptinkehittäjä Carita Savin.

Savin muistuttaa myös vertaistuen merkityksestä läheisille.

– He voivat oppia toisiltaan, jonka jälkeen osaavat paremmin kohdistaa tukea sairastuneelle. Ilman pelkojen ja tuskan kaatamista potilaan niskaan.

Muut jatkokehitykseen valikoituneet yritykset ovat potilasvaatemallistoja kehittelevä Medanta Oy ja virtuaalitodellisuus yritys 3D Talo Finland Oy.

Toiveena on, että tulevaisuudessa startuppien innovaatioita voidaan hyödyntää koko Suomessa, mutta myös rajojen ulkopuolella.

– Yrityksillä on vaikea päästä kokeilemaan tuotteitaan kentälle, joten tämä on uniikki mahdollisuus, sanoo terveysalan startup-yritysten järjestö HealthSpan perustaja Kenneth Salonius.

Terveen paperit taskussa

21-vuotiaana Hodgkinin lymfooman sairastanut Anna-Elina Rahikainen pitää vertaistuen merkitystä äärimmäisen tärkeänä. Hän kouluttautui syöpähoitojen päätyttyä vertaistukihenkilöksi, ja nykyisin kouluttaa heitä.

Syöpäjärjestö Sylvassa työskentelevä nainen toivottaa tervetulleeksi kaikki parannukset, jotka edistävät potilaiden hyvinvointia ja toipumista.

– Vaikka pystyisi puhumaan läheisille sairaudesta ja peloista, niin vain saman sairauden kokenut oikeasti ymmärtää.

Rahikainen on tyytyväinen, että myös sairaalakolttuja kehitetään.

– Onhan ne aikansa nähneitä. Saadaan ehkä yksilöllistä lähestymistapaa. Nykyiset sairaalavaatteet vain vahvistavat potilaan roolia.

Projektipäällikkö Birgit Paajanen HUS Kehittämistoiminnan yksiköstä jakaa Rahikaisen näkemyksen yksilöllisyydestä.

– Jos olet 16-vuotias syöpäpotilas, niin et halua näyttää siltä. Se tarkoittaa, että sinun pitää saada sellaiset vaatteet ja peruukki, että koet olevasi nuori, Paajanen sanoo.

Syöpä teki yksinäiseksi – miten sairastuneeseen pitäisi suhtautua? 0:46

Lue myös:

    Uusimmat