Mainos

Syöpäpotilaat eivät saa tarpeeksi tietoa

Tietoa haetaan yhä enemmän internetistä. Tietoa pitäisi saada enemmän muunmuassa uusista hoidoista, hoitojen sivuvaikutuksista ja taudin ennusteesta.

Syöpäpotilaiden ja heidän läheistensä tiedontarve sairaudesta on suuri. Potilaita eniten kiinnostavista aiheista on tuoreen tutkimuksen mukaan kuitenkin niukasti tietoa saatavilla.

Tietoa kaivataan etenkin uusista hoidoista, hoitojen sivuvaikutuksista, oireista, taudin ennusteesta ja syövän synnyn syistä. Tietoa kaivataan eniten silloin, kun tieto sairaudesta tai sen uusiutumisesta on saatu.

Tiedonlähteistä luotettavimpina potilaat pitivät hoitavaa lääkäriä ja hoitajia. Seuraavaksi eniten tietoa haettiin potilasoppaista ja terveysaiheisista lehdistä. Televisiosta seurattiin mieluiten asiaohjelmia, radiosta ajankohtaisohjelmia ja verkosta Syöpäjärjestöjen ja lääkeyritysten sivuja. Valtalehdistön lisäksi potilaat lukevat terveysalan lehtiä ja lääkärikirjoja.

Yhä useampi potilas hakee tietoa sairaudestaan internetistä, ja sieltä toivottiin löytyvän myös nykyistä yksityiskohtaisempaa tietoa sairaudesta. Varsinkin syöpäpotilaiden omaiset turvautuvat usein verkkosivuihin tietoa kaivatessaan.

Yli puolet potilaista ja heidän läheisistään oli tyytyväisiä tapaan, jolla media käsittelee sairautta. Tosin noin joka kymmenes vastaaja arvosteli tiedotusvälineitä muun muassa skandaalinhakuisuudesta ja ylidramatisoinnista.

Syöpäjärjestöjen ja Lääketietokeskuksen teettämä tutkimus perustuu yli 2 000 ihmisen vastauksiin. Valtaosa vastauksista kerättiin syöpäklinikoilta Helsingissä, Oulussa ja Kuopiossa. Tätä kyselyä täydennettiin vielä nettikyselyllä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.