Syöpälääkkeet eriarvoistavat potilaita

Syöpäpotilaat ovat eriarvoisessa asemassa lääkkeiden hankkimisessa.

Markkinoilla olevasta yli sadasta syöpälääkkeestä noin kolmannes on sellaisia, joissa ei ole Kelan korvausta tai sitten korvaus on vain 50 prosentin peruskorvaus. MTV3:n Sunnuntairaportin mukaan tämä asettaa lääkäreille rajoituksia lääkkeiden määräämisessä, koska on otettava huomioon, pystyykö syöpäpotilas lunastamaan lääkkeet.

Joka kolmas suomalainen sairastuu syöpään jossain elämänsä vaiheessa. Vielä kolme vuotta sitten sairastuneita oli joka neljäs eli syöpä on yleistynyt ja samalla syövän lääkehoitoon tarvitaan enemmän rahaa - varsinkin, kun markkinoille on tulossa ja tullut uusia kalliita syöpälääkkeitä.

Byrokratia ottaa pahimmillaan jopa vuosia, ennenkuin uusi lääke on Kelan perus- tai erityiskorvauksen piirissä. Syöpälääkäreillä on ehdotus, miten Kelan korvaukset saataisiin ilman viivettä kaikille uusille lääkkeille.
-Kun Viranomainen arvioi tilanteen, Että joku lääke on hyvä jossakin syöpäsairaudessa, niin samantien kun se hyväksytään rekisteröidyksi, niin korvaus myöskin hyväksytään sille lääkkeelle - ettei ole viivettä, sanoo syöpätautien professori Seppo Pyrhönen Turun Yliopistollisesta keskussairaalasta

Apteekeissakin tunnetaan Kelan moninainen lääkkeiden korvaussysteemi ja tiedetään myös, paljonko esimerkiksi syöpäpotilaan lääkelasku voi olla kuukaudessa.
-Pahimmillaan se voi tulla maksamaan kymmenen tuhannen yläpuolelle selvästi, sanoo apteekkari Hannu Turakka
Uudet syöpälääkkeet tuovat myös sairaaloille lähivuosina lääkebudjettien kymmenien prosenttien korotuspaineet.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat