Mainos

Syöpäkuolleisuus vähenee

Tehostuneet seulonnat ja tutkimukset ovat lisänneet uusien syöpätapausten ilmaantuvuutta, mutta parantunut hoito ja varhainen toteaminen ovat pitäneet syöpäkuolleisuuden edelleen laskussa.


Vuosittain Suomessa sairastuu syöpään noin 21 000 ihmistä, ja syöpään kuolee noin 10 000 ihmistä, sanoo Suomen syöpärekisterin johtaja, professori Lyly Teppo.

Koska yhä useampi selviää nykyisin syövästä, Suomessa on jo yli 134 500 joskus syöpää sairastanutta. Terveydenhuollolle näiden ihmisten jälkiseurannan järjestäminen on Tepon mukaan jo iso kysymys. Niillekin potilaille, joille syövän katsotaan olevan jo taaksejäänyttä elämää, syövän pelko aiheuttaa aina jonkun ylimääräisen verikokeen tai tähystyksen.

Kun etsitään niin löytyy

Nykyisillä menetelmillä olisi jo lähes kenestä tahansa mahdollisuus löytää ainakin syövän esiaste, sanoo Teppo. Naisilla yleisin joskus sairastettu syöpä on rintasyöpä ja miehillä eturauhasen syöpä. Näiden molempien syöpien diagnostiikka, rintasyövän mammografiatutkimus ja eturauhasyövän PSA-testit tuovat esiin varhaisia syöpämuotoja, jotka aiemmin jäivät huomaamatta. Tämä varhainen toteaminen auttaa toisaalta myös pitämään kuolleisuuslukuja kurissa, koska hoito voidaan tarvittaessa aloittaa ajoissa.

Kiistellyn PSA-testin hyödyllisyys ei Tepon mukaan ole vieläkään selvinnyt, mutta sitä selvitetään parhaillaan laajassa tutkimuksessa. Suurin osa testillä löytyvistä syövistä ei olisi ehkä koskaan antanut minkäänlaisia oireita.

Valistuksella vain rajalliset mahdollisuudet

Hyvänä uutisena voidaan pitää myös mm. sitä, että ihomelanooman nopea lisääntyminen näyttää nyt pysähtyneen. Se, että ihmiset eivät enää polta yhtä innokkaasti nahkaansa, voidaan ainakin osittain lukea valistuksen ansioksi, sanoo Syöpäjärjestöjen ylilääkäri Matti Rautalahti.

Muuten valistuksen merkitys syövän torjunnassa on yleensä aika rajallinen. Ravinnostakaan ei ole loppujen lopuksi löydetty mitään kaivattua ylivoimasta terveyden lähdettä, vaan suosituksissa on painotettava enemmänkin monipuolisuutta kuin joitain yksittäisiä aineita, sanoo Rautalahti.

Tupakkavalitus saattaa olla miesten keuhkosyövän ilmaantuvuuden jyrkän laskun takana. Pahimmillaan vuonna 1978 ilmeni 78 uutta keuhkosyöpätapausta 100 000 miestä kohden. Nyt luku on enää 40. Naisille sama valistus ei ole kuitenkaan tehonnut, sillä naisten keuhkosyöpä lisääntyy edelleen. Kun vuonna 1960-luvulla uusia naisten keuhkosyöpiä ilmaantui vain 150 vuodessa, on niitä tuoreimmissa tilastoissa jo 474.

Kohdunkaulansyöpä yleistyy nuorilla


Välillä jo huolta herättäneet luvut kohdunkaulaosan syövän lisääntymisestä näyttävät nyt tasaantuvan. Teppo arvelee kyseessä olleen tilapäisen, osittain lamaankin liittyneen häiriön. Kohdunkaulaosan syöpä on niitä harvoja syöpiä, joiden ilmaantuvuuttakin voidaan ehkäistä seulonnoilla, koska seulonnat tuovat esiin jo syövän esiasteen.

Maailmanlaajuisesti naisten yleisin syöpä onkin meillä seulontojen ansiosta vasta 16. sijalla. Nuorilla naisilla, jotka eivät vielä kuulu seulontaikäryhmiin, kohdunkaulaosan syöpä on kuitenkin lisääntynyt. Tapauksia alle 40-vuotiailla on kuitenkin vain 30-40 vuodessa. Rautalahti katsoo kuitenkin, että nuorille suunnattu valistus on tarpeen. Tässä syöpämuodossa virusten merkitys on suuri, joten siihen vaikuttaa mm. sukupuolikäyttäytyminen.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.