Mainos

Syöpäjärjestöt: Malttia eturauhassyöpien seulontaan

Syöpäjärjestöt eivät aloittaisi miesten eturauhassyöpien seulontaa suinpäin.

Viime viikolla julkaistun laajan tutkimuksen mukaan PSA-seulonta vähentää miesten kuolemia eturauhasyöpään jopa viidenneksen. Syöpäjärjestöjen pääsihteerin Harri Vertion mielestä vielä tarvitaan kuitenkin harkintaa ja tutkimusta ennen päätöksiä.

- Tässä on vaikea yhtälö ratkaistavana. Nyt tiedetään, että eturauhassyövän seulonta PSA-testillä näyttää olevan kannattavaa, mutta samalla tiedetään se, että siitä seuraa turhaa diagnostiikkaa ja ylimääräistä hoitoa, jota ei ehkä kannattaisi ollenkaan tehdä, Vertio toteaa.

- Aika suuri osa niistä syövistä, jotka tässä seulonnassa todetaan, ovat sellaisia, jotka eivät koskaan aiheuttaisi varsinaista sairautta tai oireita ja silloin niitä ei tietenkään kannattaisi hoitaa, hän jatkaa.

Vertion mukaan pitää hoitaa viitisenkymmentä syöpää ennen kuin vältetään yksi syöpäkuolema.

- Näistä viidestäkymmenestä hoidosta osa on sellaisia, joita ei tarvitsisi tehdä, mutta emme vielä tarkkaan tiedä, kuinka monta. Niinpä on vielä epäselvää, millainen haitan suhde hyötyyn on.

Vertio muistuttaa, että eturauhassyövän hoito aiheuttaa monenlaista haittaa potilaille.

- Siinä tehdään iso leikkaus, jonka seurauksena tulee muun muassa erektiohäiriöitä ja virtsan pidätyskyvyn häiriöitä. Myös sädehoidosta tulee haittoja. Näin aika monelle ehkä turhaankin hoidetulle tulee paljon sivuvaikutuksia.

Syöpäjärjestöt järjestävät toukokuussa asiantuntijakokouksen, jossa pohditaan eturauhassyöpää koskevien tuoreiden tutkimustulosten merkitystä. Kokoukseen kutsutaan noin 50 eri alojen asiantuntijaa tekemään yhteistä tulkintaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.