Syöpähuijausjutussa yllätyskäänne hovioikeudessa

Suomen suurimmassa hyväntekeväisyyspetosjutussa tapahtui illalla yllättävä käänne Helsingin hovioikeudessa.

Syöpäsairaiden tuki ry:n jutussa törkeästä petoksesta syytetyn Simo Laakson, 33, puolustus vaihtoi taktiikkaa.

Hovioikeuteen marssi todistelutarkoituksessa Mika Lindfors, 28, joka sanoi olleensa Syöpäsairaiden tuki ry:n todellinen johtaja.

Lindfors on yksi Syöpäsairaiden tuki ry:n loppuvaiheen vaihtuvista puheenjohtajista. Simo Laakso taas on yhdistyksen perustaja, pitkäaikainen puheenjohtaja ja varainhankinnan tehneen telemarkkinointiyhtiö Solia Oy:n omistaja.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi viime vuonna Simo Laakson vuodeksi ehdolliseen vankeuteen törkeästä petoksesta. Myös Mika Lindfors oli tuolloin syytettynä avunannosta törkeään petokseen, mutta häntä ei tuomittu.

Lindfors puhui poliisille eri tavalla kuin hovioikeudelle

Poliisin esitutkinnassa Lindfors väitti olleensa vain Syöpäsairaiden tuki ry:n muodollinen puheenjohtaja ja kaikki päätösvalta kuului Laaksolle. Tänään hovioikeudessa Lindfors sanoi olleensa päätöksentekijä. Kertomus oli muuttunut poliisikuulusteluista päinvastaiseksi.

Jos hovioikeus uskoo Lindforsin vastanneen toiminnasta, jutussa ei voida tuomita ketään. Lindfors ei nimittäin ole syytettynä hovioikeudessa.

Syyttäjä vaatii Simo Laaksolle kahden vuoden tuomiota

Jutun syyttäjä Jaakko Tapala piti Lindforsin poliisitutkinnan jälkeen päinvastaiseksi muuttunutta tarinaa täysin epäuskottavana.

Syyttäjä vaati hovioikeudessa hyväntekeväisyyspetosjutun tuomion merkittävää koventamista.

Tapala vaati Simo Laaksolle vähintään kahden vuoden ehdotonta vankeusrangaistusta törkeästä petoksesta.

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi Laakson vuosi sitten vuodeksi ehdolliseen vankeuteen.

Käräjäoikeuden mukaan Laakson käytännössä johtama Syöpäsairaiden tuki ry erehdytti vuosina 2002-2005 yhteensä 56 000 suomalaista. Kansalaiset antoivat rahaa kaikkiaan 2,5 miljoonaa euroa. Rahoista ainoastaan yksi prosentti päätyi syöpäsairaiden avustuksiin.

Kiistaa menetettävistä varoista

Vuosi sitten käräjäoikeus määräsi Laakson ja hänen hallinnoimansa telemarkkinointiyhtiö Solian maksamaan valtiolle ja asianomistajille yhteensä 465 000 euroa.

Hovioikeudessa syyttäjä vaati Laaksolta huomattavaa lisäsummaa rahaa. Hän vaati kaikkia kerättyjä varoja eli noin 2,5 miljoonan euron summaa menetettäväksi valtiolle ja huijatuille kansalaisille. Syyttäjän mukaan Laakso teki suuria liikevoittoja hyväntekeväisyyden valekaavun alla, jolloin puolustus ei voi vedota yleiseen puhelinmarkkinoinnin korkeaan kulurakenteeseen.

Laaksoa hovioikeudessa puolustava varatuomari Markku Vepsäläinen kiisti kaikki syytteet. Vepsäläisen mukaan telemarkkinointialalla keräyskustannukset ovat korkeat ja Laakson tuomio tuomitsee koko puhelinmyyntialan.

Laakso kieltäytyi haastattelusta

Oikeuden istunnon alussa Simo Laakso peitti kasvonsa asiakirjoilla ja sanoi medialle haluavansa antaa haastattelun.

-Antaisin mielelläni lehdistölle suoran TV-haastattelun. En halua, että tällaisia turhia kuvia otetaan. Jos jollain on jotain asiaa, olen valmis antamaan TV-haastattelun, Laakso totesi.

Tiistaina illansuussa MTV pyysi Laaksolta haastattelua oikeudenkäynnin tauolla. Laakso kieltäytyi haastattelusta ja vaati pääsyä suoraan TV-lähetykseen.

Kolme viikkoa kestävä jutun pääkäsittely alkoi tänään Helsingin hovioikeudessa. Oikeuden ratkaisua odotetaan ensi kesän aikana.

Lue myös:

    Uusimmat