Mainos

Syöpää ei haistella vielä pitkään aikaan

Hengityksestä otettavalla testillä voi olla mahdollista havaita tyypillisimmät syövät. Israelilaisten tutkijoiden mukaan keuhko-, rinta-, suoli- ja eturauhassyöpiä voitaisiin havaita niin sanotulla elektronisella nenällä.

Suomen syöpäyhdistyksen ylilääkäri Matti Rautalahti pitää tutkimustulosta kiinnostavana, mutta ei usko laitteen olevan potilaskäytössä vielä pitkään aikaan.

- Jos tämä todella toimisi, niin se toisi meille uuden menetelmän todeta syöpiä. Joka tapauksissa puhutaan kuitenkin vuosista ennen kuin ollaan siinä pisteessä, että tämä voisi olla edes kokeellisissa käytössä sairaalassa, Rautalahti sanoo.

Ylilääkärin mukaan elektroninen nenä perustuu siihen, että syöpä muuttaa uloshengitysilman koostumusta.

- Syöpään liittyviä uloshengitysilman mukaan tulevia kemiallisia yhdisteitä on aika lukuisa määrä. Osa niistä on hyvin spesifejä eli erityisiä tietyille syöpämuutoksille. Kaikki ovat lähtöisin niistä muutoksista, jotka syöpä kasvaessaan ja eri elimissä solukalvoja tuhotessaan aiheuttaa, Rautalahti kertoo.

Ihmisnenä ei ole tarpeeksi herkkä havaitsemaan syövän aiheuttamia muutoksia. Koirat puolestaan siihen pystyvät:

- Tällaisia tutkimuksia on tehty, joissa koirat ovat pystyneet toteamaan, erottelemaan sellaista uloshengitysilmaa, joka on peräisin syöpäpotilaasta. Koirien herkkyys ja erottelukyvyn luotettavuus ovat kuitenkin varmasti esteensä sille, että niitä voitaisiin käyttää varsinaisessa syövän toteamisessa.

Israelilaistutkimuksesta kertoo British Journal of Cancer -julkaisu.

(MTV3)

Lue myös artikkeli

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.