Mainos

Syöpä voitetaan riittävällä tutkimuksella

Siitä huolimatta, että Suomen valtio jakaa syöpätutkimukseen vuosittain rahaa, on erittäin tärkeää, että rahaa kerätään myös yksityisin voimin, sanoo entinen plastiikkakirurgian professori, kansanedustaja Sirpa Asko-Seljavaara (kok.).

Siksi Syöpäsäätiön juhlatoimikunta on yhdentoista toimintavuotensa aikana kerännyt lähes miljoona euroa syöpätutkimukselle.

Kauppaneuvos Satu Tiivola kutsuttiin keväällä 1997 perustamaan Syöpäsäätiön juhlatoimikuntaa, jonka tarkoituksena on kerätä erilaisin toimenpitein rahaa syövän tutkimukseen. Toimintaan hän pyysi mukaan 12 aktiivista vaikutusvaltaista naista mm. kansanedustaja Sirpa Asko-Seljavaaran.

Yksi syöpäsäätiön juhlatoimikunnan järjestämiä varainkeruutoimenpiteitä ovat perinteiset tiedetanssiaiset, jotka järjestettiin tänä vuonna Helsingissä.

Syövän hoito paranee koko ajan

Tällä hetkellä noin 60 % syöpäpotilaista selviää sairaudestaan. On arvioitu, että 10 vuoden kuluttua osuus olisi jo 70 %. Valtaosa tulosten paranemisesta on tieteellisessä tutkimuksessa tapahtuneen kehityksen ansiota. Syövän hoidon parantuneet tulokset ovatkin juhlatoimikunnan vapaaehtoisten jäsenten toiminnan motivaationa.

Tänä vuonna tiedetanssiaisten tuotolla tuetaan eturauhasen syövän tutkimusta, hoitojen kehittämistä ja sairaudesta tiedottamista. Eturauhasen syöpä on miesten yleisin syöpä, johon sairastuu vuosittain 5 300 miestä. Tilaisuudessa juhlatoimikunta lahjoitti nimeään kantavasta rahastosta 100 000 €: n suuruisen apurahan eturauhassyövän tutkimustyöhön professori Johanna Schleutkerille Tampereelta.

Kansanedustaja Sirpa Asko-Seljavaara kertoo, että toinen merkittävistä tutkimusapurahoista - 200 000 euroa - meni Matti Lehtiselle sekä Jorma Paavoselle. He tutkivat sitä, että kannattaako 10 - 15 vuotiaita työttöjä tai poikia rokottaa papilloomavirusta vastaan. Papilloomaviruksella on selvä yhteys kohdunkaulan syöpään.

Toinen 200 000:n euron suuruinen stipendi meni maailman johtavalle syöpätutkijalle Kari Alitalolle.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.