Syömishäiriöt saivat uudet Käypä hoito -suositukset

Syömishäiriöitä koskevat käypä hoito -suositukset on päivitetty.

Tuoreissa suosituksissa keskeistä on muun muassa se, että syömishäiriöiden hoito toteutetaan ensisijaisesti avohoitona.

 Lisäksi syömishäiriötä sairastavan ja hänen läheistensä tukeminen aloitetaan suositusten mukaan heti hoidon alkaessa. Hoito kohdistuu aluksi ravitsemustilan ja fyysisen terveyden korjaamiseen. Lääkityksestä saattaa olla apua ahmimishäiriön (bulimia nervosa) ja lihavan ahmimishäiriön (binge eating disorder, BED) hoidossa, mutta laihuushäiriön eli anoreksian (anorexia nervosa) keskeiset oireet lievittyvät lääkehoidolla vain harvoin.

Luottamuksellisen vuorovaikutussuhteen luominen ja psyykkinen tuki potilaan käyttäytymisen muutokseen heti alussa on tärkeää.  
Suositusten mukaan varhainen hoitoon pääsy ja aktiivinen hoito-ote parantanevat ennustetta syömishäiriöiden suhteen. Hoidossa terapeuttiset ja psykososiaaliset lähestymistavat ovat keskeisiä, koska tavoitteena on psyykkisen häiriön hoitaminen.

 Syömishäiriöt ovat nuorilla yleisiä mielenterveyden häiriöitä. Niihin liittyy poikkeavan syömiskäyttäytymisen lisäksi psyykkisen, fyysisen tai sosiaalisen toimintakyvyn häiriintyminen.

 Käypä hoito -suositukset ovat riippumattomia, tutkimusnäyttöön perustuvia kansallisia hoitosuosituksia. Suosituksia laatii Suomalainen Lääkäriseura Duodecim yhdessä erikoislääkäriyhdistysten kanssa lääkäreille, terveydenhuollon ammattihenkilöstölle ja kansalaisille hoitopäätösten pohjaksi.  


Lue myös:

    Uusimmat