Syömishäiriöstä myös hammasongelmia

Syömishäiriö vaurioittaa myös hammaskalustoa. Ylioppilaiden terveydenhoitosäätiö YTHS varoittelee ongelmasta ja huomauttaa, että syömishäiriöstä vioittuneet hampaat on usein vaikea korjata.
YTHS:n mukaan syömishäiriö on edelleenkin nuorten naisten ongelma ja korkeakoulujen noin 70 000 naisopiskelijasta 7 000:llä on tai on ollut syömishäiriö.
Dosentti Lauri Turtola Helsingin YTHS:stä huomauttaa, että heillä tapauksia tulee vastaan parisen joka viikko.
-Syömishäiriöt heikentävät suun terveyttä. Osa muutoksista on peruuttamattomia, ja ne pahenevat hoitamattomina. Peruuttamattomia ovat esimerkiksi kiilteen liukeneminen, etuhampaiden kutistuminen sekä hampaankärkien rispaantuminen, YTHS:n opaskirjasessa kerrotaan.
Suun ja hampaiden muutoksista suurin osa paranee, kun anoreksiasta tai bulimiasta tervehdytään. Suun kuivuminen, useimmat ienvaivat sekä puutteellisen ravinnon aiheuttamat limakalvomuutokset korjaantuvat ennalleen. Karies jättää kuitenkin pysyvät reiät hampaisiin.
-Syömishäiriöisellä on jonkin verran enemmän reikiä hampaissaan kuin terveillä keskimäärin. Karies etenee nopeammin hampaassa, jonka suojaava kiille on kulunut pois.

Oksentaminen vaurioittaa

Oksentaminen, paastoaminen ja aliravitsemus aiheuttavat muun muassa suun kuivumista. Syljen erityksen väheneminen lisää hampaiden eroosiota, koska sylki ei huuhtele happoa pois niin tehokkaasti kuin tavallisesti.
-Suun kuivuessa ikenien ja limakalvojen ongelmat pahenevat. Plakkia kertyy, jolloin ikenet tulehtuvat ja vuotavat verta. Raudan puute voi aiheuttaa tulehduksia kieleen ja suupieliin, ja siitä saattaa seurata hiivasienen aiheuttama sienitulehdus, oppaasta ilmenee.
Hoitamattomana parantumaton korvasylkirauhasturvotus vaikuttaa myös ulkonäköön. Ihmisen suurimpana sylkirauhasena se on altis syömishäiriöperäisille vaurioille ja oksentelu saattaa pahimmillaan turvottaa posket lopullisesti turpeiksi.
-Turvotusta esiintyy usein bulimikoilla. Yleensä oksentelun loputtua turvotuskin laskee, Turtola lohduttelee.

Hammaslääkäri ei aina tunnista

Pitkälle edenneitä hammasvaurioita joudutaan Turtolan mukaan hoitamaan kalleilla proteeseilla tai muovipaikoilla, lievempiin vaurioihin riittävät juurihoidot. Terveyden kannalta päämääränä on ensisijaisesti parantaa syömishäiriö, ja potilaita ohjataankin hammaslääkäreiltä yleislääkäreille tai päinvastoin. Hammaslääkärin konstit eivät kuitenkaan aina riitä syömishäiriön varhaiseen havaitsemiseen.
-Joillakin syömishäiriö näkyy hampaista aiemmin, joillakin myöhemmin. Usein syömishäiriöstä kärsivät häpeävät kertoa hammaslääkärille sairaudestaan, Turtola huomauttaa. Yli puolet potilaista toipuu käytännössä täysin ja kolmasosa enemmän tai vähemmän, mutta sairastuu myöhemmin uudestaan. Osalla sairaus kroonistuu ajan mittaan ja joillakin se johtaa ennenaikaiseen kuolemaan.
(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat