Mainos

Syntymä- ja kuolintietojen rekisteröinti nopeutunut

Syntymä- ja kuolintietojen rekisteröinti on nopeutunut viimeisen puolen vuoden aikana huomattavasti. Rekisteröintiin pani vauhtia maaliskuun alussa voimaan tullut laki, jonka perusteella sairaalat, terveyskeskukset ja terveydenhuollon ammattihenkilöt ilmoittavat tietonsa suoraan maistraateille.

Syntymätiedoista lähes puolet on nykyisin väestötietojärjestelmässä jo kolmessa päivässä ja viikossa lähes jokainen. Ennen uutta käytäntöä kolmessa päivässä rekisteriin saatiin vain pari prosenttia syntyneistä ja viikossa yksi neljästä.

Kuolintiedot viipyvät matkalla syntymätietoja kauemmin, mutta myös niiden rekisteröinti on nopeutunut. Nykyisin lähes kaksi kolmesta kuolintiedosta on väestörekisterissä viikon sisään kuolemasta, kun vertailuajankohtana syyskuussa 1997 kuolemista ei viikossa saatu kirjattua 30:tä prosenttiakaan.

Vauhdittunut tietojen rekisteröinti auttaa monia viranomaisia - esimerkiksi Kelaa, oikeushallintoa, poliisia - saamaan oman rekisterinsä ajan tasalle ripeästi. Myös kansalaiset hyötyvät nopeasta rekisteröinnistä. Esimerkiksi syntyneen lapsen vanhemmat saavat tiedon lapsen henkilötunnuksesta huomattavasti aikaisempaa nopeammin.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.