Mainos

Synnytyssairaaloita tuskin karsitaan nopeasti

Synnytyssairaaloiden määrä ei näytä vähenevän radikaalisti ainakaan nopealla aikataululla.

Porvoon sairaala ja Länsi-Pohjan keskussairaala Kemissä kuuluvat lakkautusuhan alla oleviin yksiköihin, mutta ne aikovat hakea poikkeuslupaa synnytysten jatkamiselle.  

Hallituksen aikeena on ensi kesään mennessä keskittää synnytykset isompiin yksiköihin. Synnytystoimintaa koskevan päivystysasetuksen tarkasta sanamuodosta on väännetty loppumetreille. Epäselvyyttä on ollut siitä, vaaditaanko synnytyssairaaloilta vähintään noin tuhatta synnytystä vuodessa vai vain valmiutta hoitaa ne.

Tiukempi kanta näyttää voittavan. Asetus on määrä allekirjoittaa ensi viikolla.   

Viimevuotisten synnytysmäärien perusteella synnytykset ovat liipaisimella Porvoon ja Kemin lisäksi Salossa, Mikkelissä ja Kajaanissa. Tosin synnytystoiminnan oletetaan jatkuvan Kajaanissa maantieteellisten syiden perusteella.   

Pienistä yksiköistä Lohja ja Oulainen täyttänevät viime vuoden lukujen perusteella tuhannen synnyttäjän määrän.   

Pienten synnytysosastojen lakkauttamista perustellaan potilasturvallisuudella.   

– Tavoite on, että sairaalassa on paikalla koko ajan leikkaustiimi, jos hätätilanne syntyy, sanoo lääkintöneuvos Timo Keistinen sosiaali- ja terveysministeriöstä.  

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimusprofessori Mika Gissler suhtautuu kriittisesti pienten synnytysyksiköiden sulkemiseen. Hänen mukaansa siinä painavat eniten säästösyyt. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.