Synnytyksiin ja tehohoitoon ei apua ostopalveluista

Sosiaali- ja terveysministeriö patistaa sairaanhoitopiirejä ja kuntia kertomaan potilaille, mistä palveluja saa työtaistelun aikana.

Odottavat äidit voivat joutua lähtemään toiselle paikkakunnalle lastaan synnyttämään, jos hoitajien joukkoirtisanoutumiset toteutuvat. Synnytyksiin ja tehohoitoon ei ole tarjolla ostopalveluita. Kätilöitä ja tehohoidon taitajia ei pystytä myöskään millään kuukauden pikakoulutuksella kouluttamaan, sanoo hallitusneuvos Pekka Järvinen sosiaali- ja terveysministeriöstä.

Kätilöitä ei pystytä mistään tyhjästä nappaamaan, joten on mietittävä äitien ohjaamista sellaisiin sairaaloihin, joista kätilöt eivät ole irtisanoutuneet.

Esimerkiksi Pohjois- ja Itä-Suomessa ei ole synnytyssairaaloita niin tiheässä kuin Etelä-Suomessa, ja siellä on aina voitu mennä kotipaikkakuntaa kauemmaksikin synnyttämään.

Tilannetta arvioidaan parhaillaan paikallisesti, ja järjestelyistä on tehtävä sopimukset sairaaloiden kesken. Tässä on vielä kuukausi aikaa varautua tilanteeseen ja tarkemmista suunnitelmista kuullaan ensi viikolla, lupaa Järvinen.

Tietoa tarjottava kansalaisille

Ministeriö patistaa sairaanhoitopiirejä ja kuntia kertomaan kattavasti potilaille, missä hoitoa mihinkin vaivaan voi työtaistelun aikana saada. Järvisen mukaan tiedottamisessa on hyödynnettävä kaikkia kanavia.

Sairaanhoitopiirit ja terveyskeskukset kertovat palvelujensa keskittämisestä ja työnjaosta omalla alueellaan muun muassa omilla verkkosivuillaan. Avainasemassa ovat myös paikallislehdet ja paikallisradiot.

Tällä haavaan näyttää siltä, että työtaistelu vaikeuttaa erityisesti erikoissairaanhoitoa. Vanhusten hoito sen sijaan pystyttäneen turvaamaan muun henkilökunnan voimin.

Kuntien ja sairaanhoitopiirien on ensi sijassa turvattava tehohoito, ensiapu ja päivystys, synnytykset, raskauden keskeytykset sekä valmius suuronnettomuuksien varalta.

Ministeriössä uskotaan, että kriittisetkin alueet voidaan turvata hyvällä yhteistyöllä, toimintoja keskittämällä, henkilöstön työaikajärjestelyillä ja siirroilla toisiin työtehtäviin. Myös lisäkoulutusta ja toimenkuvien tarkistamista tarvitaan. Potilaita voidaan joutua siirtämään sairaaloiden välillä, jos sairaalat keskittyvät tiettyihin tehtäviin.

Kyselytulvaan on varauduttu

Lääninhallitusten edustajat antoivat keskiviikkona ministeriölle ensimmäiset suulliset raporttinsa Tehyn joukkoirtisanoutumiseen valmistautumisesta. Kaikki sairaanhoitopiirit eivät olleet Järvisen mukaan vielä edes saaneet tähän aamuunkaan mennessä Tehyn listoja irtisanoutumisesta.

Hoitajien irtisanoutumisilmoitukset pitää olla jätettynä ensi maanantaina, jos niiden on tarkoitus tulla voimaan marraskuun 19. päivänä. Ministeriö on pyytänyt uudet päivitetyt tiedot maanantaihin mennessä, ja seuraava virkamiestyöryhmän kokous on tiistaina heti aamusta. Sen jälkeen pitäisi olla jo aika hyvä kokonaiskuva tilanteesta, uskoo Järvinen.

Terveydenhuollon oikeusturvakeskus ja lääninhallitukset valvovat, miten kansalaiset hoitonsa saavat. Etukäteen on varauduttu kyselytulvaan ja yhteydenotoista raportoidaan ministeriölle. Lääninhallitukset raportoivat oman alueensa tilanteesta ministeriölle viikoittain.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat