Mainos

Synnytykset loppuvat Tammisaaressa

Synnytykset loppuvat Tammisaaren sairaalassa. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin hallitus päätti äänin 9-8, että synnytykset loppuvat siellä kesäkuun alussa. Länsiuusmaalaiset synnyttäjät joutuvat hakeutumaan muihin Husin sairaaloihin.

Päätöksellä Husin hallitus laskee säästävänsä noin 1,9 miljoonaa euroa, sillä synnytysten siirtäminen muihin sairaaloihin ei sen mukaan aiheuta lisäkuluja.

Kovat arvot selättivät synnyttäjien suosikin

Länsi-Uudenmaan sairaalan synnytysosaston lääkärit pitävät Husin johdon syytöksiä sairaalan turvattomuudesta perättöminä. Väitteille ei löydy perusteita tilastoista, ja ne ovat pelkästään loukkaavia ja epäoikeudenmukaisia, painottavat lääkärit kannanotossaan.

- Suomessa ei ole toista sellaista synnytyssairaalaa, joiden synnyttäjistä 39 prosenttia tulee oma-aloitteisesti oman alueen ulkopuolelta. Kyllä se jotain kertoo meistä, kommentoi ylilääkäri Helena Hieta-Heikurainen.

Tammisaari on äitien keskuudessa kuuluisa pehmeistä arvoistaan. Siellä on käytössä muun muassa lääkkeetöntä kivunlievitystä ja akupunktiota. Imetystä tuetaan ja kestovaippoja suositaan.

Hieta-Heikuraisen mielestä suurin syy äitien viihtymiseen on kuitenkin potilaan kohtelussa.

- Meillä ihminen otetaan yksilönä. Hänellä on nimi, eikä hän ole rouva, jonka kohdun suu on auki kolme senttiä. Potilas kokee olevansa arvostettu, ja hänen toiveitaan myös kuunnellaan.

Husin johto laskee synnytysosaston lakkauttamisen säästävän noin kaksi miljoonaa euroa. Länsi-uudenmaan sairaalan lääkärien mukaan säästöt jäävät vain kymmenekseen tästä.

Hieta-Heikurainen työskenteli ylilääkärinä Tammisaaressa edellisenkin kaatokampanjan aikaan, viitisen vuotta sitten.

- Edellisellä kerralla herrat Helsingin tulivat tänne mustissa puvuissaan ja koko sairaala kutsuttiin auditorioon ja sitten sanottiin, että tästä sairaalasta tulee päiväkirurginen yksikkö ja täältä loppuvat synnytykset. Sitten asia raukesi mielenosoitusten ja vastustuksen jälkeen, vähin äänin.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.