Mainos

Synnyttävä nainen kuoli Turussa

Äidin kuolema synnytyksessä on nykyään erittäin harvinaista. Edellinen tapaus Turussa on vuodelta 1985.

Synnyttävä nainen kuoli Turun yliopistollisessa keskussairaalassa (TYKS) muutama viikko sitten. Naiselle oli annettu epiduraalipuudutus. Oikeuslääketieteellinen kuoleman syyn selvitys vielä kesken. Yksi mahdollinen syy on epiduraalipuudutuksen aiheuttama komplikaatio.

TYKSin johtajaylilääkäri Turkka Tunturin mukaan oikeuslääketieteellisen tutkimuksen tuloksia joudutaan odottamaan vielä viikkoja. Tapauksesta kertoi tänään ensin Iltalehti. Äidin kuolema synnytyksen yhteydessä tai pian sen jälkeen on Suomessa nykyään erittäin harvinaista. Tilastokeskuksen mukaan kuolemia sattuu vuosittain keskimäärin kolme. Nukutus- tai puudutusaineen tai kipua lievittävän tai rauhoittavan aineen aiheuttamia anestesiakomplikaatiota ei kuoleman syynä viimeisen kahdeksan vuoden tilastoista löydy.

Turun naistenklinikan ylilääkärin professori Risto Erkkolan mukaan edellinen tapaus, jossa nainen kuoli synnytyksen yhteydessä Turussa sattui vuonna 1985. Syynä oli maksaan kiinnittynyt raskaus.

Verenvuodot yleisin äitiyskuoleman syy Erkkola on tutkinut suomalaisia äitiyskuolemia vuosina 1970-94. Tapauksia oli 100 eli noin 4 tapausta 100 000 synnytystä kohden. Yleisimpiä syitä olivat verenvuodot ja veritulpat. Kolmanneksi yleisin syy oli raskausmyrkytys, johon kuoli 10 äitiä. Erilaiset tulehdukset olivat syynä 5 tapauksessa.

Anestesiaan ja puudutukseen liittyy aina tietty riski. Synnytyksen yhteydessä anestesiakomplikaatiot kuoleman syynä ovat Erkkolan mukaan äärimmäisen harvinaisia, eivätkä ne ole viimeisen 25 vuoden aikana nousseet listoille kuolleisuustilastoissa. Vielä 1930-luvulla ennen antibiootteja ja verensiirtojen käyttöönottoa synnytyksen yhteydessä Suomessa kuoli noin 300 äitiä vuosittain. Tällä hetkellä äitiyskuolemia tapahtuu kansainvälisestikin verrattuna erittäin vähän.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.