Mainos

Synnyttäjien keski-iän noususta selvitty "yli odotusten"

Synnyttäjien keski-ikä on noussut Suomessa koko 90-luvun ajan. Samalla raskauskomplikaatioiden määrä on lisääntynyt. Toistaiseksi hoitotulokset on pystytty pitämään yllättävän hyvin entisellä tasolla.

-Resurssien pienentämiseen ei ole kuitenkaan varaa, näin arvioi Kuopion yliopistollisen sairaalan professori Seppo Saarikoski Itä-Suomen lääketiedepäivillä perjantaina.

Ensisynnyttäjät ovat nyt keskimäärin jo yli 27-vuotiaita ja kaikkien synnyttäjien keski-ikä lähenee 30 ikävuotta. Lapsia syntyy kuitenkin noin 60000 vuodessa eli merkittävää laskua ei ole ennusteista huolimatta vielä tapahtunut.

-Keski-iän nousu on ollut tässä pelastava tekijä. On erinomainen asia, että suomalainen nainen edelleen synnyttää, vaikka se on merkinnyt usein lapsettomuushoitojen ja raskaudenajan kontrollien merkittävää lisääntymistä neuvoloissa ja äitiyspoliklinikoilla.

-Onneksi meillä on hyvä järjestelmä. Keski-iän nousu näkyy yllättävän vähän hoitotuloksissa. Saarikosken mukaan äitiyshuollon resursseja ei ole varaa heikentää.

-Jos äitiysneuvolatoiminnasta häviävät resurssit ja taidot, voi olla ettemme kauaa enää pärjää, kun iäkkäämmät synnyttäjät ovat kuitenkin vaativampia hoitaa ja riskit moninkertaisia nuorempiin nähden.

Lapsikuolleisuuden aleneminen pysähtynyt

Suomen lapsikuolleisuudessa on tapahtunut pieni muutos huonompaan vuoden 1993 jälkeen. Tilastojen mukaan Suomessa kuoli 1995 0,7 lasta tuhatta synnytystä kohti. Aiemmin luku oli 0,68.

-Muutos on pieni ja saattaa mahtua normaalin tilastovaihtelun sisään. Voidaan kuitenkin sanoa, että lapsikuolleisuuden aleneminen on nyt pysähtynyt, sanoo Saarikoski.

Luku on edelleen alhaisuudessaan huippuluokkaa maailmalla. Yhtä alhaisiin lukuihin yltävät vain ruotsalaiset ja japanilaiset. Synnyttäjien keski-iän nousuun on vaikuttanut mm. naisten koulutustason parantuminen. Suomalaisista synnyttäjistä korkeakoulututkinnon suorittaneita on yli 28 prosenttia, mikä on Saarikosken mukaan hyvin korkea osuus.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.