Mainos

Synkät pukumiehet täyttivät käräjäsalin Töölön matkatoimiston jutussa

Helsingin käräjäoikeuden istuntosali täyttyi tänä aamuna alakuloisista pukumiehistä ja yhdestä tummiin pukeutuneesta naisesta, kun oikeus alkoi käsitellä Töölön matkatoimiston konkurssiin liittyviä talousrikossyytteitä.

Kihlakunnansyyttäjä Pentti Suhonen vaatii ehdotonta vankeusrangaistusta yhtiön entiselle toimitusjohtajalle ja suurimmalle omistajalle sekä entiselle talousjohtajalle. Nämä vääristelivät Suhosen mukaan kirjanpitoa vuosikausia.

Yhtiö hakeutui lopulta konkurssiin 2005, jolloin tuhannet suomalaiset menettivät matkalippuihin käyttämänsä rahat ja Suomen suurimpiin kuuluneen matkatoimiston työntekijät työnsä.

Syyttäjän mukaan yhtiön olisi pitänyt hakeutua selvitystilaan jo 1992 mutta sen kirjanpitoa vääristeltiin vuosikausia, jotta kulissi pysyisi pystyssä. Yhtiö myös jakoi osinkoja, vaikkei osingonjakokelpoisia varoja ollut.

Ennen toista tuntia kestäneiden syytteiden lukua salissa ehdittiin hieman naureskellakin, kun oikeuden puheenjohtaja käräjätuomari Marko Lepistö selvitti, miten Australiassa olevaa todistajaa voitaisiin kuulla puhelimitse.

– Kuka vain, mikä on aikaero Australiaan? Lepistö kysyi

Sali pysyi hiljaa.

– No, matkatoimistoväki! tivasi eräs asianajajista.

Tieto löytyi lopulta Googlen avulla ja Suhonen sai aloittaa yksinpuhelunsa.

Talousjohtaja myönsi vääristelyn

Kaikki syytetyt kiistivät syytteet lukuun ottamatta talousjohtajaa. Hän myönsi, että kirjanpitoa on vääristelty ja hän on saattanut syyllistyä avunantoon kirjanpitorikokseen.

Ei ole selvillä, mitä talousjohtaja on mahdollisesta rikoksesta hyötynyt. Hän ei ole omistanut yhtiötä eikä siten saanut osinkoja, joskin hänen työpaikkansa säilyi, kun yhtiö ei aikoinaan hakeutunut selvitystilaan.

Yhtiön tilintarkastajat ja pääkirjanpitäjä kiistivät jyrkästi syyllistyneensä mihinkään rikoksiin.

Oikeus käsittelee juttua kuukauden päivät.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.