Mainos

Sylkemistä ja puremista - opettajat joutuvat jopa pelkäämään lapsia

Jo pienet oppilaat purevat, sylkevät, potkivat ja lyövät opettajia. Isommat saattavat kiusata opettajia lataamalla ilkeän videon nettiin.

– Mihin maailma on menossa, jos tällaisessa tehtävässä olevien aikuisten on pelättävä lapsia ja nuoria? Se on hämmentävää, surullista ja uskomatonta, sanoo Opetusalan Ammattijärjestö OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen

Opettajien kokema ruumiillinen väkivalta vuonna 2012(vastanneista on kokenut ruumiillista väkivaltaa vuonna 2012)
Aineopettaja 2,2%
Luokanopettaja 9,3%
Erityisopettaja 30,6%
Koulunkäyntiavustaja 41,6% 


Luukkaisen mukaan opettajien kokema väkivalta ei kerro ainoastaan koulumaailman, vaan koko yhteiskunnan muutoksesta: tunteiden hallitseminen on heikentynyt ja lasten sekä nuorten pahoinvointi lisääntynyt. 

– Mutta kyllä se kertoo meistä aikuisistakin: jostain se lapsi on mallia saanut, miten ongelmatilanteita ratkaistaan. 

Työterveyslaitoksen Kunta10 -tutkimuksen mukaan varsinkin koulunkäyntiavustajat ja erityisopettajat kokevat työssään paljon sekä henkistä että ruumiillista väkivaltaa.

Aihe oli ennen tabu

Opettajien luokassa kokema kiusaaminen on Luukkaisen mukaan aiemmin ollut tabu.

– Opettajalla voi olla iso kynnys kertoa, että hänellä on ongelmia luokassa - että hän ei oikein pärjää siellä. Että on esimerkiksi niin hankala, muita terrorisoiva oppilas, ja opettaja ei saa tätä kuriin. 

Luukkaisen mukaan OAJ on kuitenkin rohkaissut opettajia ja rehtoreita puhumaan kiusaamisesta, millä on ollut positiivinen vaikutus sen vähenemiseen. Luukkainen muistuttaa, että OAJ:lla on nollatoleranssi kiusaamiseen sekä opettajien että oppilaiden kohdalla.  

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.