SYL: Perhevapaat remonttiin

Suomen ylioppilaskuntien liitto SYL vaatii suomalaisen perhevapaajärjestelmän uudistamista sekä aitoa tasa-arvoa työelämään naisten ja miesten välille.

SYL:n mukaan perhevapaisiin liittyvät ongelmat tulee ratkaista yhdistämällä äitiys‐, isyys‐ ja vanhempainvapaajärjestelmä uudeksi vanhempainvapaaksi. Uusi vanhempainvapaa koostuisi 3-6 kuukauden jaksosta, joista yksi olisi äidille, yksi isälle ja yksi olisi jaettavissa vanhempien sopimalla tavalla.

Lisäksi SYL ehdottaa kertakorvauksen maksamista vanhempainvapaalle jäävän työnantajalle. Korvauksella katettaisiin sijaisen rekrytoinnista ja perehdyttämisestä koituvia kustannuksia.

Isät pitävät vain pienen osan perhevapaista

Perhevapaisiin jo tehdyt uudistukset ovat lisänneet isien vanhempainvapaan käyttöä. Isät pitivät kuitenkin edelleen kaikista perhevapaista vuonna 2006 vain 8,8 prosenttia.

Samalla kun isien perhevapaat ovat yleistyneet, vapaan kesto on lyhentynyt. Valtaosa isistä rajaakin vapaansa ainoastaan niin sanottuun isäkuukauteen. Isät käyttivät kaikista vanhempainrahapäivistä vuonna 2006 vain 1,8 prosenttia, mikä osoittaa nykyisten toimien riittämättömyyden.

- On irvokasta, miten Suomen kaltaisessa sivistysvaltiossa paremmasta koulutustasosta huolimatta naisten asema on työmarkkinoilla miehiä heikompi epätasaisesti jakautuvien vanhemmuuden kustannusten vuoksi, toteaa SYL:n puheenjohtaja Jussi Rauvola.

"Työnantajalle touhutonni"

Vanhempainvapaalle jäävän isän tai äidin työnantajalle koituu palkkakulujen lisäksi myös muita kustannuksia, esimerkiksi sijaisen rekrytoinnista sekä perehdyttämisestä. Nämä vaikeasti mitattavat kustannukset ovat merkittävä rasite erityisesti pienille yrityksille, ja siksi SYL ehdottaa kertakorvauksen maksamista kaikille vanhempainvapaalle jäävien työnantajille.

- Työnantajalle maksettava "touhutonni" muuttaisi asenteita vanhempainvapaita kohtaan myönteisiksi ilman kohtuuttomia kustannuksia ja olisi kaikkien osapuolten etu, puheenjohtaja toteaa.

Perhevapaiden lisäksi toimiva päivähoitojärjestelmä on edellytys työn ja perhe-elämän yhteensovittamiselle sekä tasa‐arvon toteutumiselle työelämässä.

SYL kannattaa mahdollisuuksien selvittämistä siirtymiseksi maksuttomaan päivähoitoon. Nykyisellään tulosidonnaiset päivähoitomaksut nousevat merkittäviksi kulueriksi jo varsin matalatuloisissa perheissä.

- Maksuton päivähoito antaisi aidot mahdollisuudet valita työn ja kodin väliltä ilman kannustinloukkuja, toteaa SYL:n puheenjohtaja Jussi Rauvola.

Lue myös:

    Uusimmat