Mainos

Syksystä suoraan keskitalveen: Lämpötilat putosivat viikossa 20 astetta - katso ennuste jatkosta

Suomen säässä mennään nyt ääripäästä toiseen. Sää on ollut viime päivinä 10-15 astetta tavanomaista kylmempää, etelässäkin on ollut öisin pakkasta paikoin yli 20 astetta. Lukemat ovat tyypillisiä keskitalven lukemia, kun vielä viikko sitten lämpötilat olivat laajalti syyskuisia.

Viime päivien kylmin kaistale on kulkenut lännestä Suomenselän kautta Kainuuseen ja Koillismaalle. Tällä alueella pakkasta oli viime yönä yleisesti yli 20 astetta. Eilisen päivälämpötilatkin jäivät laajalla alueella -10…-15 asteen tienoille.

– Näin kylmää oli tähän aikaan vuodesta viimeksi vuonna 2010, mutta keskimäärin tällaiset pakkaset toistuvat joulukuun alussa 5-10 vuoden välein, toteaa meteorologi Pauli Jokinen Ilmatieteen laitokselta.

Esimerkiksi Lahdessa mitattiin viime yönä lähes -23 astetta ja Vihdissä -22 astetta.

– Edes keskitalven kylmimpään aikaan tammi-helmikuussa lämpötilat eivät ole tavanomaisesti näin kylmiä. Viikon aikana sää hieman lauhtuu maan etelä- ja keskiosassa, Lapissa pakkaset ovat vielä viikon keskivaiheilla kireitä. Tämän hetken ennusteen mukaan talvinen sää jatkuu ainakin seuraavat kaksi viikkoa, sanoo MTV3:n meteorologi Aleksi Jokela.

Alkuviikolla lumikuuroja saadaan etenkin länsi- ja etelärannikolla sekä idässä.

Jos lumi jää etelään pysyvästi, tuli se tavallista aikaisemmin. Keskimääräisesti pysyvä lumipeite tulee etelän sisämaahan joulukuun puolivälin paikkeilla ja rannikolle joulukuun lopussa.

– Lumitilanteessa on vielä isoja paikallisia eroja. Esimerkiksi Pohjanmaalla lumipeite on vielä paikoin hyvin ohut, sanoo Pauli Jokinen.

MTV3:n sääsivustolta löytyvät muun muassa sadetutka, paikkakuntakohtaiset ennusteet sekä tie- ja merisäätiedot.

Katso lähipäivien alueelliset ennusteet:

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

Katsomo-video ei ole saatavilla

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.