Mainos

Syksystä puuttuu arkivapaa!

Keväällä arkivapaita tuntuu olevan melkein liikaakin, mutta syksystä sellainen puuttuu. Juhannuksesta itsenäisyyspäivään ei ole ainuttakaan. Kesäloman jälkeen on vain viisipäiväisiä työviikkoja.

Vähintään yksi uusi vapaapäivä olisi tarpeen ja mielellään tähän syys-lokakuun vaihteeseen.

Pitäisi siis julistaa uusi yleinen juhlapäivä. Olisiko mitään helppoja vaihtoehtoja?

Kalenteria selaamalla tulee mieleen Kekkosen syntymäpäivä, mutta se on vähän liian aikaisin. 3. syyskuuta on vielä liian lähellä kesälomaa. Muistakaan suurmiehistä ei oikein löydy sopivia: Ståhlberg 28.1., Ryti 3.2… vääriä aikoja nekin.

Sen sijaan nobelisti F.E. Sillanpään syntymäpäivä on 16.9. Se sopisi aikataulullisesti. (Hmm, päivä kyllä hyvä sillä silloin on myös Aatos Erkon syntymäpäivä, joten Hesarin pääkirjoittajatkin saattaisivat innostaa kannattamaan suomalaisen kirjoitetun tekstin juhlapäivää.)

Ehkä jotain suurempaa pitäisi kuitenkin löytää.

26.syyskuuta voisi olla hyvä juhlapäivä: tuona päivänä 1998 perustettiin Google ja samana päivänä vuonna 1983 everstiluutnantti Stanislav Petrov esti kolmannen maailmansodan syttymisen, kun ei luottanut neuvostoliittolaisten tietokoneidensa antamaan tietoon Yhdysvaltain ydinhyökkäyksestä.

Muita vaihtoehtoja?

Syksy on työehtosopimusten neuvotteluiden aikaa. Miten olisi kansallinen kolmikantapäivä? Sen juhlistamiseen voisi löytyä tahtoa niin työntekijöiltä, työnantajilta kuin valtiolta. Tosin siitä sopiminen saattaisi olla hankalaa: työntekijät tarjoisivat syyskuun viimeistä perjantaita ja työnantajat lokakuun ensimmäistä sunnuntaita. Valtio tarjoaa kompromissiksi niiden välistä lauantaita.

Vaikeaksi menee, mutta jotain pitäisi löytää. Pakko.

Minna Canth sopisi juhlapäivän aiheeksi, mutta syntymäpäivä on maaliskuussa. Aleksis Kiven syntymäpäivä on 10. lokakuuta. Ei huono. Syyspäivän tasaus on 22. tai 23.9. Sekin kävisi aikataulun puolesta.

Mutta ovatko nämä sittenkin vähän keinotekoisia. Jos - ja siis mielestäni kun - kansalaiset tarvitsevat vain yleisen vapaan, niin tehdään siitä sitten sellainen. Vain vapaapäivä.

Perjantai ei varmaankaan kelpaisi kansalaisten terveydestä huolestuneille alkoholitutkijoille, kun sellainen vain lisäisi viinanjuontia. Valitaan siis maanantai, koska viikonloppuun tämä ylimääräinen vapaa on yhdistettävä.

Syksyn arkivapaan ilmeinen puute korvataan siten, että syyskuun viimeisestä maanantaista tehdään yleinen "Maanantaivapaa". Ei mitään turhaa teemaa, ei pönötystä, ei synkistelyä, ei keinotekoista juhlimista. Rehellinen vapaapäivä.

Sellaisen tarpeen voi jokainen päätellä katsomalla ulos ikkunasta. Ainakin tänä maanantaina.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.