Syksyn suurimmalla kulttuuritapahtumalla kiinnostava ohjelma

Helsingin Kirjamessut panostaa tänä vuonna erityisesti nuoriin, pöytälaatikkokirjailijoihin ja Helsingin juhlavuoteen. Teemamaa on Unkari, joka kuuluu suuriin kirjallisuusmaihin, vaikkakin sen kirjallisuus on suomalaislukijoille kohtalaisen tuntematonta.

Neljä päivää kirjan juhlaa

Messuilla käyvät lähes kaikki tänä vuonna kirjan julkaisseet suomalaiset prosaistit. Keskusteluja, haastatteluita ja kirjaesittelyitä on noin 700 ja esiintyjiä on yli tuhat.

Viime vuonna kävijöitä oli 80 851, eikä ole syytä epäillä, etteikö tänä vuonna päästäisi vastaavaan lukuun.

Nuorten lukemista tuetaan

Nuorten lukeminen on entistä tärkeämmässä osassa. Nyt ensimmäistä kertaa Kallion ilmaisutaidon lukion oppilaat saavat haastatella heitä kiinnostavia kirjailijoita. He myös vinkkaavat kirjamessujen ohjelmasta nuorille sosiaalisen median kautta ennen messuja ja messujen aikana.

Louhi-lava on pyhitetty nuorille neljän päivän ajaksi. Lukiolaiset haastattelevat esimerkiksi dekkaristeja, nuortenkirjailijoita ja sarjakuvataiteilijoita. Myös scifi ja fantasia painottuvat heidän valinnoissaan.

Aiotko todella kirjailijaksi? -nyt saat apua

Tänä vuonna kirjamessuilla keskustellaan myös kirjailijan urasta ja sen aloittamisesta. Kirjakahvilassa on päivittäin kustantajien Minustako kirjailija? -vastaanottoja, joihin kirjailijaksi aikovat voivat tulla keskustelemaan kirjailijan uran aloittamisesta ja saamaan opastusta.

Kirjamessujen ohjelmassa aihe on esillä Jera Hännisen, Jyri Hännisen ja Sofi OksasenHaluanko oikeasti kirjailijaksi -keskustelussa perjantaina ja Kirjailijaliiton 115-vuotisjuhlakeskustelussa Kuinka kirjailijaksi tullaan? lauantaina.

Kirjailijavieraita yhdestätoista maasta

Kirjailijavieraita on yli 30 ja he tulevat yhdestätoista maasta. Suurin edustus on luonnollisesti teemamaa Unkarilla ja naapurimaa Ruotsilla.

Kiinnostava on esimerkiksi hollantilainen Paul Verhoeven, joka tunnetaan esimerkiksi menestyselokuvien RoboCop, Total Recall ja Basic Instinct ohjaajana. Hän on tutkinut koko ikänsä Jeesuksen elämää ja lopputuloksena on myyttejä riisuva kirja Jeesus Nasaretilainen.

Yleisöryntäystä odotetaan myös lauantaina, kun venäläinen toimittaja-kirjailija Masha Gessen kertoo Vladimir Putinia kritisoivasta teoksestaan Kasvoton mies.

-Täytyy huolehtia siitä, että paikalla on tarpeeksi vartijoita, kun kyse on näin Putin-vastaisesta kirjailjasta, Helsingin Kirjamessujen ohjelmajohtaja Stig-Björn Nyberg sanoo.

Kirjamessut avaa Matti Klinge

Helsingin Kirjamessut avaa torstaina klo 11 professori Matti Klinge, joka on kirjoittanut tänä vuonna muun muassa teoksen 200 vuotta pääkaupunkina olleesta Helsingistä. Messuilla onkin nyt ennätysmäärä Helsinkiin ja designiin liittyviä puheenvuoroja.

Kirjamessut kokoaa kirjallisuuden ystävät ja alan ihmiset torstaista sunnuntaihin 25.-28.10. jo 12. kerran keskustelemaan kirjallisuudesta ja ajan ilmiöistä Helsingin Messukeskukseen.

Tästä voit lukea www.mtv3.fi/kirjat -sivuston arvion Masha Gessenin Kasvoton mies -teoksesta. Arvioitsija on Putinin tavannut kansanedustaja Päivi Lipponen.

Toimittaja ja Venäjä-asiantuntija Hilkka Hyrkönarvion samasta kirjasta löydät tästä.

Lue myös:

    Uusimmat