Mainos

Syksyn sateet eivät aja varkaita Helsingin kaduilta

Taskuvarkauksia on pidetty Helsingin kesäisenä ongelmana, mutta tilanne on pikkuhiljaa muuttunut. Räntä ja pakkaset eivät pidä varkaita loitolla, kertoo rikoskomisario Juha Laaksonen Helsingin poliisista.

– Taskuvarkauksia ei tapahdu enää vain kesäaikoina, vaan ne jakautuvat nyt ympäri vuotta. Tilastojen valossa voi sanoa, että varkaudet ovat ympärivuotinen riski.

Kesäviikkoina varkauksia tapahtuu Helsingissä 200-250 viikossa, muulloin niitä tehdään noin sata viikossa. Pian alkavana pikkujouluaikana ja jouluruuhkissa määrä on Laaksosen mukaan suurempi.

Törkeämpää ja taitavampaa

Varkaat ovat Laaksosen mukaan aiempaa taitavampia: kansainvälisen tason temppuja tehdään Helsingin kaduilla tiuhaan. Viime aikoina on kerrottu tapauksista, joissa varkaat urkkivat ensin pankkiautomaatin käyttäjän pin-koodin ja kääntävät sitten uhrin huomion hetkeksi toisaalle, jolloin pankkikortti siepataan automaatista.

Lisäksi heinäkuussa paljastui parikymmentä tapausta, joissa varkaat sieppasivat ihmisten koruja heidän kaulaltaan.

– Tekotapa on ollut sellainen, että on tultu uhrin luokse ja alettu sovitella jopa puoliväkisin jonkinlaista kaulakorua uhrin kaulan ympärille. Samalla on anastettu uhrin kaulassa oleva aito koru ja lähdetty karkuun, Laaksonen kuvaa.

Taitavuuden lisäksi myös röyhkeys on lisääntynyt.

– Aiemmin vanhempia ihmisiä on kunnioitettu, mutta tuntuu, että nykyisin ei kunnioiteta heitäkään, vaan rikokset kohdistuvat kaikkiin ikään katsomatta.

Valtaosa ulkomailta

Laaksosen mukaan suurin syy taskuvarkauksien suureen määrään on Euroopan unionin laajentuminen. Uusista jäsenmaista kotoisin olevat varkaat tekevät Suomeen sekä nopeita keikkoja että pidempiä sarjoja.

– Valtaosassa näistä tapauksista, kun oikein vehkeillään ryppäinä näitä rikoksia, tekijä on lähes poikkeuksestta Suomen rajojen ulkopuolelta. Yleensä tekosykli on viikosta pariin viikkoon, Laaksonen sanoo.

Laaksonen ei pysty tarkasti sanomaan, kuinka suuri osa Helsingin taskuvarkauksista on ulkomaalaisten tekemiä, koska tekijät jäävät harvoin kiinni. Poliisin raaka arvio kuitenkin on, että tekijä on ulkomaalainen noin 60-70 prosentissa Helsingin keskustassa sattuvista tapauksista.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.