Syksyn parhaat piirakkaniksit

Pakasteena myytävä Kauramurotaikina on pelastus syksyn ihanien piiraiden leipomisessa.

– Kaura tuo hyvää makua ja terveellisyyttä murotaikinaan. Ennen kaikkea se tuo hyvän rakenteen, koska kaura imee itseensä kosteutta marjoista ja hedelmistä, kertoo Kotitalousopettaja Arja Savela Myllyn Paras Oy:ltä.

Taikina otetaan sulamaan levyt erillään puolisen tuntia ennen käyttöä tai sulatetaan lyhyen aikaa varovasti mikroaaltouunissa. Savela varoittaa kuitenkin, että mikron ja pakastetaikinan kanssa saa olla tosi tarkkana.

– Laita vain pieni aika kerrallaan ja tarkkaile taikinan sulamista. Hyvin paljon ylisulanut pakastetaikina mikrossa on löysä ja lähes käyttökelvoton, Savela vinkkaa.

Voitele vuoka, painele Kauramurotaikina vuokaan, lisää täytteet päälle ja paista piirakkaa puolisen tuntia. Kauramurotaikina on laktoositon ja maidoton ja siinä on kuitua kolme kertaa enemmän kuin perinteisessä murotaikinassa eli 4,5 g /100 g.

Kevyimmät piirakat

Harva muistaa, että valmista pullataikinaa saa valmiina levyinä.

– Se tekeekin pullataikinapohjaiselle piirakalle pienemmän kynnyksen; ei tarvitse lähteä alustamaan taikinaa, vaan säästyy siltä sotkulta, kertoo Savela.

Koska taikina on valmiiksi levyinä, se sulaa nopeasti ja kohotus onnistuu lämpimässä paikassa.

– Itse teen niin, että otan taikinan aamulla sulamaan, levitän levyt leivinpaperin päälle uunipellille, nipistelen levyt heti hieman sulaneena reunoistaan yhteen ja laitan leivinliinan päälle. Annan kohota hitaasti pitkän päivän ja illansuussa lisään päälle täytteet, esim. marjat tai omenaviipaleet ja laitan piirakan uuniin. Jos tarvitsee nopeampaa kohotusta, kannattaa kohottaa keittiöaltaan päällä, johon on laskettu kuumaa vettä (noin tunnin ajan) tai 40-asteisessa uunissa, opastaa Savela. Koska taikina on laktoositon ja maidoton, se käy myös niille, joille maito ei sovi.

Nopein vaihtoehto

Saat piirakat hetkessä valmiiksi, kun käytät pohjina valmiita Pyöreitä Piirakkataikinoita, valitse suolainen pohja suolaisiin ja makea pohja makeisiin piirakoihin.

Metsäisen marja- tai sieniretken jälkeen ei tee mieli huhkia enää kuumassa keittiössä. Kauden herkulliset maut; sienet, mustikat, puolukat ja lakat pääsevät heti tuoreeltaan piirakkaan, mikä sen ihanampaa. Valmiiksi pyöreä piirakkataikina säästää aikaa ja helpottaa aina niin suosittujen piirakoiden valmistamista.

– Painele sulanut taikina piirakkavuokaan, lisää täytteet päälle ja laita uuniin. Mahtavan helppoa!

Uutuustaikinat ovat pehmeistä rasvoista leivottuja, valmiiksi pyöreän muotoisia laktoosittomia taikinapohjia. Taikina on helppo painella pyöreään vuokaan eikä vuokaa tarvitse erikseen voidella. Lisää vain haluamasi täyte ja paista uunissa.

Kypsä valmis piirakka on helppo leikata, koska pohjan rakenne on nimenomaan suunniteltu piirakoille, minkä ansiosta pohja irtoaa hyvin vuoasta.

Pohjien avulla piirakoiden valmistaminen on helppoa

Ota taikinalevy sulamaan huoneenlämpöön noin tunti ennen leivontaa. Painele sulanut taikina piirakkavuokaan, vuokaa ei tarvitse erikseen voidella. Lisää haluttu täyte ja paista 180-200 -asteisen uunin alimmalla tasolla noin 30-40 minuuttia täytteestä riippuen.

Kokeile näitä reseptejä:

Lue myös:

    Uusimmat