Syksyn myrskyt kaatoivat puita tuplasti arvioitua enemmän

Maa- ja metsätalousministeri Raimo Tammilehto vaatii lisärahaa viime syksyn myrskytuhojen paikkaamiseen.

Myrskyn-jaljilta-puita-kaatunut

Metsäntutkimuslaitoksen uusien laskelmien mukaan puuta kaatui syksyn myräköissä kaikkiaan yli seitsemän miljoonaa kuutiometriä eli tuplasti enemmän kuin aluksi luultiin.

Lempäälässä tilaansa pitävältä Antti Mäkiseltä kaatui marraskuun ennätyspuhureissa yli kaksituhatta kuutiota puuta. Vain joka neljäs metsänomistaja on vakuuttanut metsänsä, Mäkinen onneksi oli. Muutenkin oli onni myötä.

- Meillä kävi sikäli hyvä tuuri että suurinpiirtein puut kaatu tämmösinä ehjinä. Ettei niitä katkeillu paljon ja ne pystytttiin kaikki korjaamaan, metsänomistaja Antti Mäkinen sanoo.

- Metsään tuli semmosia muutaman hehtaarin aukkoja, ja kaikkiaan 2200 kiintokuutioo korjattiin tuulenkaatoja, Mäkinen jatkaa.

Mäkisen mailta myrskyn kaatamat puut ovat lähdössä myyntiin, kaikilla tilanne ei ole yhtä hyvä.

- Jos tulee paljon sitä rikkinäistä puuta elikkä katkeilee, niin sillonhan siitä ei oikeestaan makseta mitään. Sillä on pelkkä polttopuun arvo.

Marrasmyrskyjen todelliset tuhot alkavat selvitä vasta nyt. Arviot kaatuneen puun määrästä ovat matkan varrella kaksinkertaistuneet - Metsäntutkimuslaitoksen tuorein arvio on 7 miljoonaa kuutiota.

- Noin viidesosa vuotuisesta ykstyismetsien hakkuusta pirstoutui yhtenä yönä, maa- ja metsätalousministeri Raimo Tammilehto sanoo.

Näin suurta kertatuhoa ei ole Suomessa aiemmin nähty. Ministerin mielestä tuhon laajuuden pitäisi näkyä ensi vuoden budjetin metsänparannusvaroissa.

Jos kokonaispotti on 60 miljoonaa euroa niin sitten olisi teidän riittävä lisäys ensi vuodelle?

-Viisikin prosenttia parantasi paljon tätä tilannetta, Tammilehto vastaa.

Rahantarvetta paisuttaa myös pyrkimys kasvattaa puun energiakäyttöä. Kansallisessa metsäohjelmassa tavoitteeksi asetettiin, että puun energiakäyttö viisinkertaistuisi 10 vuodessa.

Metsärahojen niukkuus on tilanteena uusi - viime vuosina metsänhoitovaroja on yleensä jäänyt käyttämättä.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 12.3.2002)

Lue myös:

    Uusimmat