Syksyn ja talven sisustustrendit

Sisustaminen on tällä hetkellä helppoa ja vaivatonta, sillä tyylejä ja trendejä on monia ja miltei kaikkea voi vapaasti yhdistellä keskenään. Voimakkaat värit ovat palanneet, mutta toisaalta myös hiljainen, eleettömän neutraali sisustaminen on ehdottoman tyylikästä. Euroopassakin jylläävän Suomi-buumin ansiosta kotimainen design on jälleen arvossaan ja tavoiteltua.

Pitkään jatkunut läpinäkyviä ja kevyitä esineitä suosinut sisustustyyli on väistymässä runsaampien muotojen ja rehevien värien tieltä. Suuret yhtenäiset väripinnat ovat trendikkäitä niin seinillä kuin kalusteissakin, mm. keittiön kaapistojen steriili valkoisuus on vaihtunut syvänpunaiseen, kirkkaaseen oranssiin tai lämpimään turkoosiin. Syvien värien vaikutusta voi tehostaa mustalla tai valkoisella. Värikäs trendi on ottanut vaikutteita niin 1960-luvulta pop-taiteesta kuin sarjakuvistakin. Materiaalina on usein kiiltävä muovi, jopa kumi, kalusteissa taas paksut villakankaat ja metalli. Tyyliin kuuluvat myös 1970-luvulta tutut multiraidat eli eri paksuisista ja värisistä raidoista muodostuvat kuosit, joita esiintyy mm. verhoilukankaissa ja tapeteissa.

Hillitympää sisustustyyliä suosiva voi keventää kodin ilmettä pienillä, yllättävillä yksityiskohdilla. Taitavasti sijoitettuna puhtaan tyylin rikkova esine luo tehokkaan jännitteen sisustukseen. Helppo tapa on valita säväyttävä tehosteväri, joka voi poiketa rajustikin muusta sisustuksesta. Väriä voi tuoda esiin pienten koriste-esineiden avulla - se voi myös olla piristävä sävy taulussa, sohvatyynyssä tai tapetissa. Rohkein ja trendikkäin valinta tehosteväriksi on kulta.

Yhtä tehokasta kuin värikylläisyys on värityksen tietoinen minimointi sisustuksessa ja pyrkimys ehdottomaan niukkuuteen. Neutraalit sävyt ja eleettömät muodot luovat hiljaisella tavalla vaikuttavan tunnelman. Tämänkaltainen sisustustyyli voidaan nähdä suorastaan antitrendinä, sillä päinvastoin kuin yleensä, se pyrkii häivyttämään designtuotteisiin liitetyn hohdokkuuden. Suuntaus on jossain määrin funktionalismin perillinen eli tuotteen käyttötarkoitus on kauneusarvoja tärkeämpi asia. Perinteinen käsityö edustaa puhtaasti tätä tyylisuuntaa, mutta myös suuret yritykset tuottavat näitä perusesineitä vailla mainintaa suunnittelijasta.

Pehmeämpiä arvoja voi tuoda esille suosimalla sisustuksessa maanläheisiä sävyjä ja luonnonmateriaaleja. Vaneri, huovutettu villa ja punotut korit kuuluvat ekohenkiseen tyyliin sisustettuun kotiin. Luonnosta löytyviä materiaaleja voi hyödyntää sinällään - mm. kauniit luonnonkivet ja oksat ovat erinomaista aineistoa luovaan tunnelmanluomiseen. Luonnollisen tyylin karheaa kauneutta korostaa yksinkertainen väritys tekstiileissä, parhaita sävyjä ovat luonnonvalkoinen ja -musta. Luonnonmateriaaleilla uskotaan myös olevan terapeuttinen vaikutus kiireiselle nykyihmiselle.

Tekniikkoina punonta ja kudonta ovat tällä hetkellä erityisen muodikkaita, ja niitä käytetään paljon huonekaluissakin. Punotut tuolinselkämykset ja sängynlaidat sekä -päädyt ovat mm. italialaisten suunnittelijoiden suosiossa. Erilaisista materiaaleista valmistetut suuret lattiatyynyt ja valaisimet tuovat pehmeyttä sisustukseen. Kudotuissa tuotteissa käytetään nyt paksuja ja kuohkeita materiaaleja, jotka kuuluvat myös syksyn ja talven vaatemuotiin.

Viimeisenä, vaan ei vähäisimpänä, ansaitsee maininnan suomalaisuus trendinä. Eurooppalaisia, eritoten englantilaisia sisustuslehtiä selaillessa törmää häkellyttävän tutuntuntuisiin kuviin. Suomalainen ja pohjoismainen design ovat todella hyvin edustettuna ja puhutaan nk. Scandi-tyylistä. Alvar Aallon huonekalut ja Marimekon tekstiilit herättävät Suomi-nostalgiaa, Ritva Puotilan paperiset matot ja Stefan Lindforsin suunnittelemat astiat taas tuovat esille tämän hetken suomalaista designia. Muita suosittuja pohjoismaisia klassikkotuotteita ovat mm. Poul Henningsenin suunnittelemat valaisimet ja Arne Jacobsenin tuolit. Edellä mainittujen seuraan on hyväksytty myös IKEA:n tuotteet, joista niistäkin vanhimmista aletaan jo puhua klassikkoina.

Teksti: Tia Taivalmäki
Kuvat: Marimekko, Skanno, Nina Kapanen/Heikki Myllyluoma.

Lue myös:

    Uusimmat