Mainos

Syksyiset rengasratsiat alkoivat

Rengasratsia 2002 -kampanja on tänään alkanut lähes sadalla paikkakunnalla ympäri Suomea.

Teitten varsilla partioivat valkopukuiset ryhmät tarkastavat renkaiden urasyvyyksiä ja muistuttavat oikeista ilmanpaineista perjantaihin asti. Viikon aikana tavoitteena on tutkia 14 000-15 000 ajopeliä.

Kampanjan avulla saadaan tutkittua tietoa renkaiden kunnosta ja siitä, kuinka moni renkaidensa kunnon tuntee. Ratsian järjestävät Autorengasliitto, Liikenneturva ja poliisi.

Autoilijat pysäytetään pääasiassa neuvontaa varten, mutta lähes puhki kuluneisiin kumeihin poliisi voi reagoida normaaliin tapaan sakottamalla.

Renkaiden hyvä kunto on erityisen tärkeä asia syyssateiden alkaessa, sillä sileiksi kuluneet renkaat lisäävät huomattavasti vesiliirtoon joutumisen riskiä. Huonokuntoiseksi luokitellaan 0-2 millin paksuinen rengas.

Lain sallima vähimmäismitta kesärenkaalle on 1,6 milliä, mutta varsinkin sadekelillä urasyvyyden olisi hyvä olla reilusti suurempi eli noin neljä millimetriä. -Kaikenlaisilla lain sallimilla renkailla saa toki ajaa, mutta tilannenopeudet pitäisi pystyä suhteuttamaan renkaan kuntoon. Loppuun kuluneella 1,6 millin paksuisella renkaalla pitäisi ajaa noin kaksikymmentä kilometriä tavallista hitaammin, jotta vesiliirtoon joutumisen vaara ei suurenisi, sanoo Rolf Gabrielsson Liikenneturvasta.

Huonoista renkaista ei yleensä olla tietoisia

Viimeksi renkaiden kuntoa tutkittiin toissa vuonna ja ensimmäisen kerran vuonna 1997. Seurantajakson aikana renkaat paranivat merkittävästi: ensimmäisellä kerralla huonorenkaisia oli autoista neljännes, viime kerralla vain vajaa viidennes. Yhteensä kumeja tiirailtiin neljän kampanjan aikana vajaasta 50 000:sta autosta.

Alueelliset erot olivat suuria: huonoimmilla renkailla ajettiin Ahvenanmaalla, Lapissa ja Keski-Pohjanmaalla, parhailla taas Itä-Uusimaalla.

Huolestuttavaa oli, etteivät huonoilla renkailla ajavat yleensä olleet tietoisia tilanteestaan. Vain joka neljäs heistä arveli kysyttäessä ajavansa kehnoilla renkailla.

Tämänvuotisessa rengasratsiassa iskuryhmä päivystää muun muassa Helsingin Pasilassa. Tänään puolenpäivän aikaan "rengastohtorit" olivat ehtineet pysäyttämään Pasilassa nelisenkymmentä autoa, joista vain yhdessä oli selkeästi kulahtaneet renkaat alla.

-Ihmiset ovat suhtautuneet tosi positiivisesti. Meillä on taktiikka, että kolmen ryhmästä yksi keskustelee kuskin kanssa ja kyselee, mitä mieltä tämä on renkaistaan. Kaksi muuta tarkastavat renkaat, kertoo Autorengasliiton tarkastaja Marko Halkola.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.