Syksy tekee comebackin: Lumet sulavat liki koko maasta – etelässä jopa +7 astetta

Talvi on taakse jäänyttä elämää, ainakin viikoksi eteenpäin.

Lämpötilat pysyttelevät tavanomaista korkeampina aina ensi viikon viikonloppuun asti. Etelä-Suomessa voidaan mitata jopa +7 asteen lämpötiloja. Se on 3-4 astetta marraskuun tavanomaisia lukemia enemmän.

– Eteläosissa maata on luvassa sellaiset runsaat +5 astetta ja lämpötilan nollaraja on ajoittain tuolla Etelä- ja Keski-Lapissa asti, kertoo Forecan päivystävä meteorologi Ilkka Alanko.

Lämpötilat ja sateet tarkoittavat myös sitä, että lumet hupenevat lähes koko maasta.

– Lumet kyllä sulaavat viikon aikana aivan pohjoisinta Lappia lukuun ottamatta.

Viikko syksyä 

Syksyistä säätä lämpötiloineen ja sateineen on luvassa tämän hetkisen ennusteen mukaan melko tarkalleen viikoksi eteenpäin. Sen jälkeen näköpiirissä on jälleen kylmeneviä kelejä.

– Aika tarkkaan viikon päästä näyttää siltä, että alkaisi jälleen viiletä. Joka tapauksessa käväistään viileämmissä lukemissa. Ainakin pohjoisessa on kireämpää pakkasta ja välillä etelässäkin käväistään pakkasen puolella.

Lumisateitakin voi olla luvassa. Mutta minne?

– Etelä-Suomeen tai Lounais-Suomeen ei ole lunta luvassa mutta Itä- ja Pohjois-Suomeen voi kyllä tulla viikon päästä lunta.

Lumien sulaminen ja miinusateiden vaihtuminen runsaisiin plusasteisiin ei kuitenkaan ole tavatonta.

– Aika pitkälle se on viime vuosina ollut tällaista, että lauhaa ja pimeää on loppuvuosi. Jossain vaiheessa varmasti joulukuussa, joulun jälkeen, voi kylmentyä ja sitten taas lauhtunua uudestaan.

Lue myös:

    Uusimmat