Mainos

Syksy- ja talvitulvat yleistyvät Suomessa

Pohjanmaan ja Satakunnan viimeaikaiset tulvat ennakoivat hyvin tulevaa. Tulvien ajankohta ja tulvatyypit ovat Suomessa muuttumassa ilmastonmuutoksen myötä.

- Rankkasadetulvat sekä hyyde- ja jääpatotulvat lisääntyvät. Toisaalta lumipeite vähenee ja kevättulvat, jotka liittyvät lumen sulamiseen, pienenevät, kertoo hydrogeografian dosentti Petteri Alho Turun yliopistosta.

Yleistyviin tulviin varautuminen on Suomessa vielä kesken. 21 merkittävintä tulvariskialuetta on nimetty ja seuraavaksi niille laaditaan suunnitelmat tulvariskien hallinnasta. Suunnitelmien pitäisi olla valmiita kolmen vuoden kuluttua. Kaikkiaan tulvariskialueilla asuu 70 000 suomalaista.

Nyt puutteita on esimerkiksi tulvariskialueiden rakennuksia koskevassa paikkatietoaineistossa.

- Uudet rakennukset eivät välttämättä ole vielä paikkatietokannoissa. Päivityksessä on muutaman vuoden viive, huomauttaa Petteri Alho.

Merenpinta voi nousta nopeasti

Jokien ja järvien lisäksi tulvariski kasvaa myös meren rannikolla. Äkilliset merenpinnan nousut yleistyvät.

- Meillä on melkoiset merenpinnan vaihtelut: melkein 3 metriä lahtien perukoissa ja Helsingissäkin lähellä sitä. Siihen tulee lisäksi vähitellen merenpinnan kohoamisen vaikutus, joka nostaa merenpintaa ehkä 30-40 senttiä täällä Helsingissä vuoteen 2100 mennessä, laskee tutkimusprofessori Kimmo Kahma Ilmatieteen laitokselta.

Uusia tulvavalleja joudutaan todennäköisesti rakentamaan vanhojen rakennusten suojaksi.

- Varmasti tarvitaan uusia suojauksia vanhoille rakennuksille, jotka on rakennettu nykysuosituksia alemmaksi, arvelee Kahma.

Merenpinnan nousu pystytään ennustamaan etukäteen.

- Se pystytään ennustamaan muutaman päivän päähän. Varoitusmerkkejä hyvin korkeista tulvista voi tulla jo viikkoa aikaisemmin, sanoo Kimmo Kahma.

Tulvasuojelua pohdittiin tänään Helsingissä järjestetyssä seminaarissa.

Katso Päivi Mäki-Petäjän juttu (Seitsemän uutiset 16.10.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.