Mainos

Syksy ei riko lämpöennätyksiä

Syksyn sää on ollut tilastojen valossa poikkeuksellisen leuto mutta ei kuitenkaan aivan ainutlaatuinen. Ilmatieteen laitoksen yhteenveto syys-marraskuulta kertoo, että lämpötilat ovat olleet kahdesta neljään astetta pitkän ajan keskiarvojen yläpuolella.

-Helsingissä on ollut lämpimämpi syksy viimeksi vuonna 1967. Lähes yhtä lämmintä oli myös syksyllä -74, mutta sitten pitääkin mennä 30-luvulle, kertoo meteorologi Anneli Nordlund.
Sodankylän korkeudella vuoden -67 syksy oli hieman tämänvuotista viileämpi, mutta vuoden -61 syksy vastaavasti lämpimämpi.
-Onhan se kuitenkin poikkeuksellista, jos sadassa vuodessa on vaikka kolme tai neljä näin lämmintä syksyä, Nordlund sanoo.

Syys-marraskuun sademäärät eivät ole yhtä dramaattisesti poikenneet keskiarvoista kuin lämpötilat. Sateisinta on ollut maan eteläosissa ja Perämeren rannikolla. Sateisimmilla alueilla sademäärät ovat olleet 30:stä 50:een prosenttia keskiarvojen yläpuolella.
-Mielenkiintoinen yksityiskohta on myös se, että marraskuussa oli ennätyksellisen vähän auringonpaistetta. Jyväskylässä esimerkiksi aurinko paistoi koko marraskuun aikana vain reilun tunnin. Se on uusi hämäryysennätys, Nordlund kertoo.

Normaalisti aurinko näyttäytyy marraskuussakin pilvien välistä 25-35 tuntia. Ilmatieteen laitokselta ei lupailla pikaista muutosta säähän. Viikolla 50 ilmat saattavat Etelä-Suomessakin viilentyä väliaikaisesti, mutta viikon puolivälissä lämpötila nousee jälleen viiden asteen tienoille.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.