Mainos

Sydneyllä kovat otteet dopingsalakuljettajia varten

Dopingaineiden salakuljettajia kohtaavat ankeat ajat kiinnijäädessään ensi kesän olympiakisoissa. Australian lainsäädäntö tarjoaa vahvaa vastalääkettä aineiden väärinkäyttäjille, sillä luvassa ovat 100 000 Australian dollarin sakot (n. 365 000 mk) ja ylimmillään viiden vuoden vankilatuomio.

Australian tulliasioista vastaava ministeri Amanda Vanstone kertoi, että hallitus aikoo tuplata sen nykyiset rangaistukset huumausainesalakuljettajia silmälläpitäen olympiakisojen kynnyksellä. Australian olympiakomitean puheenjohtaja John Coates toivotti toimenpiteen tervetulleeksi peräänkuulutettuaan sen hyväksymistä yli vuoden ajan. Coatesin mukaan viime olympiakisojen todistusaineisto on osoittanut, että kilpailuja edeltävänä aikana paikalle varastoidaan huumeita. On olemassa kuitenkin sekin mahdollisuus, että varastointi on jo alkanut ja välitön asetusten kiristäminen on tärkeä teko estettäessä urheilijoiden dopingaineiden saantia.

Australian tulliviranomaiset kertoivat viime kuussa, että he ovat saaneet haaviinsa jo 968 kilogrammaa suorituskykyä parantavia aineita vuosina 1998-1999. Mukana oli niin steroideja, hormoneja kuin piristeitä. Coates muistutti, että myös kilpailuiden ulkopuolinen testaus auttaa dopingongelman kitkennässä. Muissa kuin kilpailuolosuhteissa tapahtuvaan tarkkailuun aiotaan panostaa Sydneyssä erityisellä huolella.

Kasvuhormonitestaus ensi kesän olympiakisoissa jäänee kuitenkin sivuun. Syynä aineen testausmenetelmien puuttumiseen on mm. rahoituksen puuttuminen. Kasvuhormoni on nykyisellään maailman laajimmalle levinnyt suorituskykyä parantava kielletty aine. Eräs pääesteistä kasvu- ja mm. pyöräilystä tutun EPO-hormonin seulonnan toteutumiselle on ollut veritestien puuttuminen. KOK ei ole hyväksynyt verikokeita, vaan haluaa näytteet mieluummin perinteisin keinoin.
(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.