Mainos

Sydänliitto tyrmää muotidieetit: Nyt mennään takapakkia

Suomalaiset ovat nopeasti omaksumassa uudet länsimaiset ruokavaliotrendit. Yhä useammat ovat alkaneet noudattamaan vähähiilihydraattista ruokavaliota, eli karppausta. Toiset ovat siirtyneet luonnonmukaisempiin ja lisäaineettomiin tuotteisiin.

Uudet ruokavaliot ovat samalla kuitenkin lisänneet suomalaisten voin kulutusta.

Suomen Sydänliiton terveysjohtaja Marjaana Lahti-Koski ei ole tästä kehityssuunnasta innoissaan.

– Olemme ottamassa takapakkia siihen hyvään kehitykseen, mikä meillä on ollut muutaman vuosikymmenen ajan. Ihmisen ja erityisesti sydämen hyvinvoinnille tärkeää on rasvan laatu. Voin sijaan tulisi suosia pehmeitä rasvoja, joita saadaan kasviöljystä ja kasvimargariinista, Koski-Lahti sanoo.

Lahti-Kosken mukaan rasvakeskustelussa on osittain ajauduttu väärille laduille.

– Usein ihmisillä menee sekaisin mistä ruokaryhmistä kannattaa valita vähärasvaisia tuotteita ja mistä rasvaisia.

– Vähärasvaisia tulisi valita maitotuotteista. Kasviöljyissä ja kasviöljystä tehdyissä margariinissa on hyvä suosia rasvaista vaihtoehtoa. Kevyt-levitteistä saadaan usein liian vähän pehmeitä rasvoja. Hyvä ruokavalio ei ole rasvaton, eikä edes vähärasvainen. Se on kohtuu-rasvainen.

Rasvat ja hiilihydraatit sopusoinnussa

Lahti-Koski ei innostu nykykeskustelusta, jossa rasvoja ja hiilihydraatteja laitetaan arvojärjestykseen.

– On turha kinastella siitä mikä on kaikkein haitallisinta asettamalla rasvoja, hiilihydraatteja tai lisäaineita järjestykseen. Tärkeintä on ymmärtää kokonaisuus, Lahti-Koski toteaa.

– Vaarana on, että tehdään hyvä päätös yhden asian suhteen, mutta huono päätös toisen asian suhteen. Ruuanlaitossa ehdottomuuksien sijaan on hyvä käyttää maalaisjärkeä.

Sydänliitto suositteleekin monipuolista ruokavaliota.

– Kasviksia, hedelmiä ja marjoja on hyvä syödä paljon. Myös täysjyvävilja on erittäin hyvä vaihtoehto suomalaiseen ruokapöytään. Kalaa tulisi syödä kaksi kertaa viikossa ja suosia pehmeitä rasvoja, Koski-Lahti opastaa.

Sydänliitto on yhdessä Suomen Diabetesliiton kanssa lanseerannut sydänmerkin, joka auttaa valinnan paljouteen hämmentyneitä ihmisiä valitsemaan elintarvikkeista terveellisimmät vaihtoehdot.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.