Mainos

Sydänliitto muistuttaa: Myös nainen voi sairastua sydäntautiin

Suomen sydänliitto muistuttaa tänään naisia terveellisistä elämäntavoista ja kehottaa heitä pukeutumaan punaiseen. Liitto ei aio muuttaa ruokasuosituksiaan kuumana käyvän rasvakeskustelun vuoksi.

Joukko naiskansanedustajia ja muita kansalaisia on sonnustautunut tänään punaisiin vaatteisiin Suomen sydänliiton Pukeudu punaiseen -päivän kunniaksi.

Sydänliitto muistuttaa teemapäivällään naisia sydäntautiriskistä.

Sydänliiton viestintäpäällikkö Eeva-Riitta Piispanen kertoo, että sydän- ja verisuonisairaudet ovat naisten yleisin kuolinsyy suuressa osassa maailmaa. Naiset sairastuvat valtimotauteihin noin kymmenen vuotta iäkkäämpinä kuin miehet, koska estrogeeni suojaa naisten valtimoita vaihdevuosi-ikään asti.

Piispasen mukaan terveillä elintavoilla voi vähentää sairastumisvaaraa jopa 80 prosenttia.

– Tärkeimmät sydäntä ja verisuonistoa suojaavat tekijät ovat tupakoimattomuus, normaalit kolesteroli- ja verenpainearvot, säännöllinen reipas liikunta, maltillisuus alkoholinkäytössä, sekä stressin- ja painonhallinta, Piispanen luettelee.

Uudet ravintosuositukset rakentuvat tutuista aineksista

Sydänliitto julkaisee lokakuun alussa uudet päivitetyt ravitsemussuositukset, jotka perustuvat tuttuihin terveyslausumiin. Liitto ei aio muuttaa suosituksiaan kiivaana käyvän rasvakeskustelun vuoksi.

– Sydänliitto on antanut ravitsemussuosituksia 1960-luvulta alkaen. Suosituksemme ovat eläneet aina ajassa. Tämän syksyn keskusteluissa ei ole ilmennyt mitään sellaista, minkä takia meidän pitäisi muuttaa ravitsemussuositustemme suuntaa.

Liitossa keskustelua on seurattu kuitenkin tarkkaan.

– Meidän suuri huolemme on tietysti se, mitä kansalaiset ajattelevat ja kuinka sekaisin mahtaa olla kuluttajan pää, kun hän valitsee elintarvikkeita ruokakaupasta.

– Rasvakeskustelu on käyty tällä kertaa enemmän viranomaisten ja tieteentekijöiden kesken. Me Sydänliitossa yritämme parhaamme mukaan antaa sellaista informaatiota, jossa puhuttaisiin ihan siitä mitä oikeasti syödään. Emmehän me kuitenkaan pane lautasellemme rasvahappoja ja hiilihydraatteja vaan ruokaa.

Liitto kehottaa edelleen välttämään kovaa rasvaa

Sydänliiton ravitsemussuositusten mukaan muun muassa runsaalla tyydyttyneen rasvan saannilla on useita sydänterveydelle haitallisia vaikutuksia.

Kuluttajan ruokapöytään suositellaan puoli kiloa vihanneksia, hedelmiä ja marjoja päivittäin, kalaa vähintään kaksi kertaa viikossa, täysjyväviljatuotteita, rasvattomia tai vähärasvaisia maitotuotteita, sopivasti pehmeää rasvaa ja haluttaessa vähärasvaista lihaa.

Liitto kannustaa välttämään kovaa rasvaa, suolaa, sokeroituja juomia, makeisia ja leivonnaisia sekä puhdistettuja viljatuotteita.

Tutut kansanedustajat sydämen asialla

Eduskunnan sydänryhmä ja joukko naiskansanedustajia pukeutuu tänään punaiseen naisten valtimoterveyden puolesta.

Teemapäivän mannekiineiksi ovat ryhtyneet muun muassa Tuija Brax, Maria Guzenina-Richardson, Miapetra Kumpula-Natri, Paula Lehtomäki, Päivi Räsänen, Sari Sarkomaa ja Minna Sirnö.

Pukeudu punaiseen -päivää vietetään Suomessa tänä vuonna toista kertaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.