Mainos

Sydänkirurgi vaatii: Voi pannaan!

Tiesitkö, että voit jo aamiaisella saada 92 prosenttia päivän tyydyttyneistä rasvahapoista? Sydänkirurgi Shyam Kolvekarin mukaan voin kieltäminen pelastaisi henkiä.

Sydänkirurgi Shyam Kolvekarin mukaan voin ja muiden tyydyttyneiden rasvojen syömisen lopettaminen säästäisi 3 500 henkeä vuodessa.

Yhdistyneissä kansakunnissa 90 prosenttia lapsista, 88 prosenttia miehistä ja 83 prosenttia naisista syö liikaa tyydyttynyttä rasvaa. Päivässä vääränlaisia rasvoja voi kulua jopa 20 prosenttia yli suositusten. Tällä hetkellä tyydyttyneen rasvan päivittäinen saantisuositus on 20 grammaa naisille ja 30 grammaa miehille.

Voin kieltäminen säästäisi henkiä

– Kieltämällä voin ja korvaamalla sen terveellisellä levitteellä päivittäinen rasva-annos pienenisi kahdeksan grammaa. Se on 40 prosenttia naisen päiväsuosituksesta, Kolvekar sanoo.

Kolvekarin mukaan tämä säästäisi henkiä, sillä rasvan vähentäminen suojaisi väestöä sydän- ja verisuonitaudeilta. Kirurgi on turhautunut, sillä useimmat hänen potilaistaan tulevat vastaanotolle liian myöhään, ja leikkauksen tarve olisi vältetty terveellisemmällä, vähärasvaisemmalla dieetillä. Mies muistuttaa, että pienet muutokset ruokavaliossa auttavat paljon.

Ravintofysiologi Jacqui Morrell toteaa, että tyydyttyneitä rasvahappoja on "todella helppoa" syödä liikaa.

– Esimerkiksi kaksi voideltua paahtoleipää ja rasvaiseen maitoon tehty latte sisältävät 16 grammaa tyydyttyneitä rasvahappoja. Se on jo 80 prosenttia naisen päivittäisestä suosituksesta, pelkällä aamiaisella.

Morrellin mukaan ongelmat olisi helppo välttää: vähärasvainen levite leivällä ja maito, joka sisältää vain prosentin rasvaa, pudottavat edellä mainitun aterian rasvan määrää 92 prosenttia.

MTV3/Maria Aarnio

Lähde: Independent.co.uk

Kuvat: Lehtikuva

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.