Mainos

Syanidituhot luultua suuremmat

Romanian syanidivuodon tuhot ovat osoittautumassa luultua suuremmiksi. Maailman luonnonsäätiön mukaan vuoto on vaurioittanut pahoin paitsi Romanian myös Unkarin ja Serbian jokivesiä. Serbian ympäristöministeri sanoo eniten saastuneen Tisza-joen olevan ekologisesti kuollut.

Tisza-joen kalastajia

Uuden kalakannan istuttaminen jokeen on miltei mahdotonta, koska kaikki kalojen tarvitsema ravinto on joessa tuhoutunut. Romania väittää naapurimaidensa liioittelevan onnettomuuden laajuutta.

EU:n komissio tutkii ympäristökatastrofin


Ympäristökomissaari Margot Wallströmin on määrä matkustaa Romaniaan tällä viikolla perehtymään syanidipäästön aiheuttamien tuhojen laajuuteen.

Syanidia joutui vesistöihin, kun Romaniassa Aurul-kultakaivoksen jätealtaasta pääsi jokeen 100 000 kuutiometriä syanidia. Aurulin omistavat puoliksi Romanian valtio ja australialainen Esmeralda Exploration.

Jälkimmäinen on kiistänyt syyllisyytensä, ja Romanian valtio on torjunut Unkarin ja Serbian vaatimukset saada korvauksia kärsimistään vahingoista. Unkari, jonka Tiszajoen eliöstö tuhoutui täysin, tutkii mahdollisuuksia haastaa kultakaivoksen omistajat oikeuteen.

Syanidia käytetään myös Suomessa


Syanidia ryhdytään käyttämään kullan rikastamisessa myös Kittilässä, kunhan toiminta Euroopan suurimmassa kultakaivoksessa pääsee käyntiin. Erona Romanian tapaukseen on kuitenkin se, että syanidia ei käsitellä taivasalla, vaan suljetussa kierrossa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.