Mainos

Swanljung: Hallituksen toimet oikeansuuntaisia

Toimitusjohtaja Esa Swanljung, Työeläkevakuuttajat TELA

Työeläkevakuuttajat TELA:n toimitusjohtaja Esa Swanljungin mielestä hallituksen elvytyssuunnitelmat toiminevat huomattavasti paremmin kuin 90-luvun lamanaikaisen hallituksen leikkausstrategia.

Tuloveron kevennyksetkin ovat Huomenta Suomessa vierailleen Swanljungin mukaan hyvä ratkaisu. Suomi on nyt sellaisessa tilanteessa, että talouskasvun ylläpitäminen on kiinni kotimaan kulutuksesta. Siksi on erittäin tärkeää pitää huolta suomalaisten ostovoimasta, sanoo Swanljung.

- Meidän on mahdollista rakentaa silta tämän vaikean ajan yli, mikäli kulutus ja työllisyys saadaan pidettyä riittävän ylhäällä.

Hallituksen suunnitelmat ottaa lisää velkaa samanaikaisesti kun tuloverotusta kevennetään ovat saaneet arvostelua. Swanljungin mukaan Suomi on kuitenkin sikäli erikoisessa tilanteessa, että ihmisten työpaikat ovat tärkeämpiä kuin pieni lisävelan otto. Suomen velkaantumisaste on lisävelan otostakin huolimatta pieni, Swanljung muistuttaa.

Kunnissa taantuma aiheuttaa tarpeen tehostaa peruspalveluja. Swanljungin mielestä on tärkeää muistaa, että tässä asiassa ei saa mennä liiallisuuksiin.

Suomalaiset yritykset ovat puolestaan sen verran hyvässä kunnossa, että ne painottavat tällä hetkellä pikemminkin lomautuksiin kuin irtisanomisiin, muistuttaa Swanljung.

- Lomautettu työvoima on huomattavasti helpompi saada takaisin yrityksen palvelukseen, kuin irtisanottu.

Työeläkeyhtiöiden tärkein tehtävä on varmistaa tulevien eläkkeiden maksaminen. Samoin on pidettävä huolta siitä, etteivät eläkemaksut nouse liian korkealle. Näiden asioiden suhteen ei tällä hetkellä ole ongelmia, sanoo Swanljung. Nyt saattaisikin olla oikea aika ryhtyä sijoittamaan kotimaiseen infrastruktuuriin: tieverkostoon, satamaväyliin jne. Infrastruktuuria voitaisiin siis Swanljungin mielestä ylläpitää muilla varoilla nyt, kun valtion varat menevät muihin elvyttäviin toimiin.

Työeläkeyhtiöiden kannalta taas on tärkeää, että niiden sijoitussalkku on hajautettu. Siksi hyvät kotimaiset sijoituskohteet ovat Swanljungin mielestä aina tervetulleita.

Hallituksen elvyttämispakettiin kuului jonkun verran rahaa myös rakennushankkeille. Swanljung olisi toivonut, että rakennuspuolelle olisi voitu suunnata rahaa enemmänkin. Rakennuspuolen merkitys Suomen kannalta on erittäin tärkeä, sanoo Swanljung. Rakennusmiesten osuus, kuljetusten osuus ja erilaisten materiaalien valmistuksen osuus työvoimasta on yllättävän suuri.

- Siksi hallituksen hiukan aktiivisempi ote tällä saralla olisi ollut suotava. Tukea olisi voinut suunnata esimerkiksi taloyhtiöille saneerausten tekemiseen, korostaa Swanljung.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.