Mainos

SVT: Telia Sonera kävi lahjusneuvotteluja Uzbekistanissa

SVT:n ohjelma Telia Soneran hämäristä Uzbekistan-kytköksistä on pistänyt teleoperaattorin tulilinjalle. Televisioyhtiö väittää, että TeliaSonera tarjoutui maksamaan entisessä neuvostovaltiossa neljännesvuosittain kahden miljoonan dollarin suojelurahat.

SVT lähettää ohjelman tänä iltana, mutta sen sisällöstä on kerrottu Ruotsissa jo etukäteen.

Uppdrag granskning -ohjelman mukaan sille vuodetut asiakirjat paljastavat, että yhtiö neuvotteli suojelurahoista Uzbekistanin diktaattorin tyttären Gulnara Karimovan kanssa. Tämä olisi tarjonnut maksujen vastineeksi "konsultaatioita" viranomaisten, kuten tullin ja verottajan, kanssa.

Karimova olisi lisäksi halunnut TeliaSoneran maksavan noin neljää miljoonaa euroa vastaavan summan asiakkaista, joita yhtiö saisi hallinnon suljettua sen kilpailijan pois markkinoilta.

SVT:n mukaan TeliaSonera lähetti vastauksen, jossa se vahvisti olevansa asiasta samaa mieltä.

–Se muistuttaa minua 1930-luvusta, kun Al Capone sai suojelurahaa. Tapaukset ovat samanlaisia, Ucellin entinen talouspäällikkö John Davy toteaa paljastusohjelmassa.

Ucell on Uzbekistanissa toimiva Telian operaattori.

Naamioitua rahaa

SVT kertoo, että Telia Sonera olisi myös suostunut naamioimaan suojelurahat hyväntekeväisyysjärjestöille annettaville lahjoituksiksi. John Davyn mukaan kyseinen toiminta on Uzbekistanissa yleistä.

–Joskus 200 tukiasemaa lakkasivat yhtäkkiä toimimasta. Tuhannet tilaajat valittivat. Kahden, kolmen päivän kuluttua meidän oli pakko maksaa 100 000 dollaria hyväntekeväisyysjärjestölle. Sen jälkeen tukiasemat toimivat jälleen, Davy muistelee.

TeliaSoneran toiminnasta Uzbekistanissa on Ruotsissa käynnissä rikostutkinta. Tutkintaa johtava pääsyyttäjä Gunnar Stetler ei halunnut kommentoida, oliko hänellä ennestään tietoa SVT:n nyt julkistamista tiedoista.

Varmaa on kuitenkin, että Telia Soneran Uzbekistan-suhteet ovat pistäneet yhtiön koville. Sekä varajohtaja Lars Nyberg että hallituksen puheenjohtaja Anders Narvinger erosivat tehtävistään aikaisemmin tänä vuonna lahjussyytteiden myötä.

(MTV3 - STT - TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.