Svenska Teatern tuo lavalle viihteen vastapainoksi perinteistä puheteatteria

Suomalaisteattereiden viime vuosina jatkuvasti viihteellistynyt ohjelmisto on synnyttämässä vastareaktion. Muun muassa historialliset ja paikalliset aiheet alkavat nyt nousta esiin. Svenska Teatern tuo näyttämölle kirjailija-ohjaaja Joakim Grothin laajan kolmiosaisen sukudraaman, jonka ensimmäinen osa saa kantaesityksensä torstaina.

Johannis-näytelmä on perinteistä puheteatteria. Tarinassa seurataan Lybeckerin suvun vaiheita 1900-luvun vaihteesta toiseen maailmansotaan. Kirjailija/ohjaaja Joakim Groth pääsee historian kautta kiinni ihmisten kokemuksiin.

Näytelmä edustaa historiallisia ja paikallisia aiheita, jotka ovat nousemassa vahvemmin esiin. Teatteriohjelmistojen jatkuva viihteellistyminen musikaaleineen ja farsseineen kun on jo alkanut herättää arvostelua.

-Minusta se on hyvin ikävä suuntaus ja näkisin kernaasti ihan vastakkaisen suuntauksen. Se kertoo tietysti siitä, että raha ratkaisee teatterissakin ja teatteri ei ole taidemuotona kovin syvällinen, Joakim Groth

Lipputulojen saamiseksi teatterit tarvitsevat kevyempää ja viihteellistä ohjelmistoa, Monen mielestä katsojien hamuaminen ovat jo kapealaistanut ohjelmistoja. Teatteri uhkaa muuttua pelkän viihdepuuron syöttämiseksi. Svenska teaternin tuore teatterinjohtaja, näyttelijä tunnetttu Johan Storgård, puhuu laaja-alaisen ohjelmiston puolesta.

-Minusta on tärkeintä luoda pitkän tähtäimen suunnitelmia, satsata kollektiivisuuteen ja ryhmään, satsata pidemmälle kuin vain lyhytjännitteiseen voittoon, Storgård sanoo.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 17.09.2002)

Lue myös:

    Uusimmat