Mainos

Svenska Dagbladet: EU:n miljardien tuki hukkaan

Euroopan unionin miljardituki itäeurooppalaisten ydinvoimaloiden turvallisuuden parantamiseksi on mennyt pääosin hukkaan, väittää ruotsalaislehti Svenska Dagbladet. EU on käyttänyt Itä-Euroopan ydinvoimaloiden turvallisuuden parantamiseen yli 5 miljardia markaa tällä vuosikymmenellä. Lehden mukaan rahoista ovat hyötyneet pääosin länsimaiset konsultit ja projekteihin osallistuneet yritykset. Itse ydinvoimaloiden turvallisuus ei ole kohentunut.

Itä-Euroopan ydinvoimaloiden turvallisuutta ryhdyttiin parantamaan kahdeksan vuotta sitten EU:n avulla. Tarkoitukseen on käytetty yli viisi miljardia markkaa, kertoi ruotsalainen Svenska Dagbladet -lehti. Lehden mukaan rahoilla on kuitenkin pystytty parantamaan lähinnä vain länsieurooppalaisten konsulttien ja yritysten taloutta, mutta ei entisten kommunistimaiden ydinvoimaloiden turvallisuutta.

Svenska Dagbladet perustaa tietonsa EU:n tarkastusviraston toistaiseksi julkistamattomaan selvitykseen. Raportti on määrä julkistaa tammikuussa.

EU huolestui kommunistisen Itä-Euroopan ydinvoimaloiden turvallisuudesta keväällä 1986 sattuneen Tshernobylin ydinvoimalaturman jälkeen. Neljä vuotta myöhemmin käynnistyi EU:n turvallisuusohjelma. Se on Svenska Dagbladetin tietojen mukaan hoidettu niin kehnosti, että ei ole merkkejä siitä, että ydinvoimaloiden turvallisuus olisi sittemmin parantunut.

Svenska Dagbladet arvioi, että ydinturvallisuusohjelmasta saattaa paisua EU:n suurin tähänastinen skandaali. Julkistamattomassa selonteossa moititaan EU:n turvallisuusohjelmaa epärealistiseksi. Avun vastaanottajat on selonteon mukaan kytketty suunnitelmiin liian myöhään, kun läntiset asiantuntijat ovat jo päättäneet mitä pitää tehdä.

EU:lla ei ole myöskään ollut selvää käsitystä paikallisista oloista. EU on käyttänyt avustusrahat erilaisten materiaalien hankkimiseen, sen sijaan että olisi kouluttanut paikallista väkeä turvakysymyksissä.

Venäjällä on ydinvoimaloiden henkilökunta joutunut pitkään tekemään työtä ilman palkkaa. Niinpä huhutaan, että EU:n toimittama materiaali olisi myyty palkkarahojen hankkimiseksi.
(MTV3-STT-TT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.