Mainos

"Jos kuolen tehdessäni hyvää, olen iloinen" – thainyrkkeilymestari sai surmansa Isisin riveissä

Sveitsin yleisradio SRF:n mukaan kaksinkertainen thainyrkkeilyn maailmanmestari Valdet Gashi on kuollut Syyriassa. Gashin veljen mukaan thainyrkkeilymestari kuoli viikko sitten lauantaina epäselvissä olosuhteissa.

Gashi liittyi Isis-järjestön riveihin "auttaakseen ja löytääkseen vastauksia". Syyriaan tammikuussa lähtenyt Gashi jätti Saksaan kaksi lastaan ja vaimonsa.

Perhepiirissä hänen luultiin lähteneen Thaimaahan ottelemaan ennen kuin SRF paljasti hänen olevan Syyriassa.

Thainyrkkeilijän Facebook-päivitysten mukaan Gashin tehtävä ääri-islamistisessa järjestössä oli partioida Turkin rajalla ja estää salakuljettajien pääsy Isisin hallitsemalle alueelle. Asiasta kertoo brittijulkaisu Daily Mail.

Kesäkuussa antamassaan puhelinhaastattelussa SRF:lle Gashi kertoi modernin kalifaatin rakentamisen olevan hänelle tärkeintä.

– Jos kuolen tehdessäni hyvää, tottakai olen tyytyväinen, Gashi sanoi SRF:lle.

"Lopettakaa haukkumiseni!"

Viimeiset päivityksensä sosiaaliseen mediaan Gashi teki kolme viikkoa sitten.

Kuvateksteissä thainyrkkeilijä pyytää seuraajiaan lopettamaan parjaamisen, jota hän on saanut osakseen liityttyään Isisin riveihin.

Kuvaupotus Gashista viisi viikkoa sitten. Kuvatekstissä Gashi kysyy, näyttääkö soutaminen auttamistyöltä vai taistelulta.

Menestyksekäs ura Kaakkois-Aasiassa

28-vuotias Valdet Gashi rakensi uransa Kaakkois-Aasiassa. Vice-lehden mukaan Gashi oli alueen parhaita ulkomaalaisia ottelijoita.

Vicen mukaan Gashi olisi myös tavannut thaimaalaisen vaimonsa yhdellä monista matkoistaan Kaakkois-Aasiaan. Vaimo kääntyi muslimiksi, ja häitä juhlittiin vuonna 2012. Sittemmin pariskunta sai kaksi lasta.

Gashi voitti urallaan muun muassa kaksi kertaa thainyrkkeilyn maailmanmestaruuden.

Näkyvä ja iloinen hahmo

Daily Mailin haastattelussa Gashin entinen valmentaja kuvaa thainyrkkeilijää roolimalliksi ja käytökseltään normaaliksi. Niinpä tieto Gashin päätöksestä oli tullut yllätyksenä hänellekin.

Myös Gashin lapsuudenystävä kertoo Daily Mailille ollessaan järkyttynyt kuullessaan Gashin liittyneen Isis-järjestöön.

– Hän oli erittäin ystävällinen, iloinen ja häntä oli helppo lähestyä. Jonkun on täytynyt istuttaa nämä ideat hänen päähänsä, ystävä kertoo Daily Mailille.

Paikallisen tiedusteluviranomaisten mukaan Saksasta on lähtenyt noin 650 ihmistä Isisin riveihin. YK puolestaan arvioi toukokuussa, että Isisin toimialueelle on matkustanut 20 000–22 000 ulkomaista taistelijaa.

Asiasta ensimmäisenä Suomessa uutisoi Yle.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.