Mainos

Sveitsin minareettikielto poikimassa samanlaisia äänestyksiä

Sveitsiläisten tuki aloitteelle kieltää uusien minareettien rakentaminen on herättänyt hämmästystä ja suuttumusta maailmalla. Hollannin ja Tanskan oikeistopopulistiset puolueet tosin ilmoittavat haluavansa vastaavanlaisen kansanäänestyksen.Kieltoa pidetään laajalti suvaitsemattomuuden osoituksena ja uskonnonvapauden loukkauksena.

Ihmisoikeuksien noudattamista seuraavan Euroopan neuvoston lausunnossa se esitttää huolensa kansanäänestyksen tuloksesta.

- Vaikka tulos ilmaisee kansan tahtoa, se on vastoin suvaitsevaisuuden, vuoropuhelun ja toisten uskon kunnioittamisen arvoja, sanoi neuvoston parlamentaarikkokokouksen puheenjohtaja Lluis Maria de Puig.

- Kielto kertoo ennakkoluuloista ja ehkä myös pelosta, katsoi EU:n puheenjohtajamaan Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt.

Ranskan ulkoministeri Bernard Kouchner toivoi, että Sveitsi kumoaisi kansanäänestyksen tuloksen.

Vatikaani oli samoilla linjoilla Sveitsin piispojen kanssa siitä, että kielto on isku uskonnonvapautta kohtaan.

"Suhteiden katkaisu turhaa"

Sveitsin suurimman moskeijan imaami Yossef Ibram kehottaa muslimimaailmaa kunnioittamaan rakennuskieltoa, vaikkakaan sitä ei pidä hyväksyä. Kaupan tai muiden suhteiden katkaiseminen Sveitsin kanssa ei auta.

- Tuskallisinta meille ei ole minareettien rakentamiskielto vaan äänestyksen vertauskuvallisuus. Muslimit tuntevat, ettei heitä hyväksytä uskonnollisena yhteisönä, sanoi Sveitsin islamilaisten järjestöjen edustaja Farhad Afshar.

Indonesian ja Egyptin muslimiyhteisöjen edustajat paheksuivat kieltoa loukkauksena koko maailman muslimeja kohtaan. Pakistanissa kieltoa luonnehdittiin islaminpeloksi.

Sveitsin hallitus ja suurin osa puolueista kuten myös liike-elämä olivat kehottaneet sveitsiläisiä hylkäämään oikeistolaisen Sveitsin kansanpuolueen alulle paneman aloitteen. Sen puolesta äänesti kuitenkin yli 57 prosenttia vaaliuurnilla käyneistä.

Sveitsiläisiä onnittelivat Hollannin ja Tanskan oikeistopopulistiset puolueet. Hollannin vapauspuolue ja Tanskan kansanpuolue ilmoittivat haluavansa vastaavanlaisen kansanäänestyksen minareettien kieltämisestä.

Tanskalaismoskeijoissa ei ole minareetteja. Hallituksen edustajan mukaan yksittäisistä rakennuksista päättäminen kuuluu kunnanvaltuustoille.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.